Het schandaal
Boek

Het schandaal ([2019])/ Shusaku Endo, vertaald [uit het Japans] door drs. C.M. Steegers-Groeneveld

Een succesvolle christelijke Japanse auteur ontmoet in een sadomasochistische verpleegster de nachtzijde van zijn psyche.

Aanwezigheid

Recensie

Voor de roman die de bekroning moet zijn van zijn alleszins bijzonder oeuvre als Japans christen-schrijver, ontvangt Suguro een literaire prijs. Tijdens de receptie bij de uitreiking daarvan wordt hij aangeklampt door een fel opgemaakte jonge vrouw die hem nogal familiair benadert. Ze beweert hem te hebben ontmoet in een dubieuze wijk van Tokyo, in een straat vol peepshows en pornowinkels. Zelfs zegt ze hem daar te hebben geportretteerd en inderdaad treft Suguro op haar tentoonstelling een schilderij dat hem voorstelt, maar met een walgelijke, geile uitdrukking op het gezicht. Bij diezelfde gelegenheid ontmoet hij bij het verlaten van de galerie mevrouw Naruse die overdag keurig als vrijwilligster op de kinderafdeling van een ziekenhuis werkt en zich 's nachts overgeeft aan sadomasochistische orgieën. Is zij de psychische spiegel waarin hij zichzelf dient te herkennen? De voortreffelijke verbeelding van een confronterend psychologisch en filosofisch onderzoek naar de verenigbaarheid van de morele uitersten van goed en kwaad, mooi en lelijk in één mens. Het is een spannende en overtuigende uitwerking van het klassieke dubbelganger (Jekyll and Hyde)-motief.

Specificaties

Nederlands | 9789023959038 | 254 pagina's

Titel Het schandaal
Auteur Endō" Shūsaku
Secundaire auteur C.M. Steegers-Groeneveld
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : uitgeverij Mozaiek, [2019]
Overige gegevens 254 pagina's - 22 cm
Annotatie Voor deze uitgave werd gebruikgemaakt van de tweede druk die in 1995 werd gepubliceerd. De vertaling is geactualiseerde door de vertaler zelf. - Oorspronkelijk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Prometheus, 1990. - (Grote ABC ; nr. 692) - Vertaling van: Skyandaru. - Tokio : Shiosha, 1986
ISBN 9789023959038
PPN 421789514
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Dubbelgangers ; Goed en kwaad ; Japan
Taal Nederlands