Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Postje Klarendal
Boek

Postje Klarendal documenten rond een Arnhemse medische post in oorlogstijd ([2019])/ Hans Feijten, samenstelling, inleiding en toelichting

Geschiedenis van een Arnhemse medische post tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog (onder meer bij de Slag om Arnhem, 1944) aan de hand van dagboekfragmenten en brieven.

Aanwezigheid

Recensie

Aan de hand van dagboeken, een autobiografie, brieven, foto's, tekeningen en schilderijen vertelt Hans Feijten, oud-docent Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium Leiden, het verhaal van een Arnhemse medische post in oorlogstijd. Het is het verhaal van dertien onverschrokken hulpverleners die na de luchtlandingen bij Arnhem in september 1944 niet alleen medische bijstand verleenden aan de bewoners van hun eigen wijk, maar ook aan Arnhemmers die aan de overzijde van de rivier in het nauw waren gedreven. Na de gedwongen evacuatie vertrekt de groep naar Velp en later naar het voormalige joodse werkkamp 't Schut tussen Ede en Veenendaal, waar zij hun werk voorzetten. Enige vorm van dank voor hun onbaatzuchtige werk heeft de groep vrijwilligers na de oorlog nooit gehad. Dit boek vormt de erkenning en de waardering die de 'groep van dertien' van de voormalige Gemeentelijke Hulppost Klarendal zonder meer verdient. Een indrukwekkend verhaal. Geïllustreerd met originele foto's, overzichtskaarten, brieven en tekeningen, alle in zwart-wit. Het boek bevat een bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789491826627 | 240 pagina's

Titel Postje Klarendal : documenten rond een Arnhemse medische post in oorlogstijd
Auteur Hans Feijten
Type materiaal Boek
Uitgave Epe : uitgeverij Gelderland, [2019]
Overige gegevens 240 pagina's - illustraties - 28 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789491826627
PPN 423366610
Rubriekscode 928.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oorlogsslachtoffers; Arnhem; Wereldoorlog II ; Slag om Arnhem; Dagboeken
Trefwoord Arnhem
Klarendal
Gelderland
Gebouwen voor Gezondheidszorg en Sociale Zorg
Gezondheidszorg; geschiedenis
Oorlogsslachtoffers
Dagboeken
Market-Garden, Operatie
Bevrijding
Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Slag om Arnhem