De ondankbare vluchteling
Boek

De ondankbare vluchteling ([2019])/ Dina Nayeri, vertaald [uit het Engels] door Susan Ridder

Aan de hand van de verhalen van diverse vluchtelingen wordt een beeld geschetst van de problemen waar zij in de landen van opvang mee te maken krijgen, en hoe het vluchtelingenbeleid te weinig rekening houdt met cultuurverschillen.

Aanwezigheid

Recensie

Aan de hand van vijf thema's - ontsnapping, kamp, asiel, assimilatie en culturele repatriëring - vertelt de Iraans-Amerikaanse auteur (1979) haar eigen vluchtelingenverhaal en dat van verschillende anderen met wie ze kennismaakte, onder andere tijdens een bezoek aan de kampen op Lesbos. Tegelijk levert ze commentaar op het vluchtelingenbeleid van de Verenigde Staten en Europa. Net als in haar vorige boek moet vooral Nederland het ontgelden. Veel van haar kritiek is overigens terecht. Ze maakt duidelijk hoeveel problematiek voortkomt uit cultuurverschillen. Waar het in Europa bijvoorbeeld geen probleem is om over zaken als homoseksualiteit of verkrachting te spreken, levert dat in andere culturen te veel schaamte op. Zo draaien vluchtelingen om de hete brij heen en worden er vervolgens van beschuldigd een inconsistent verhaal te vertellen. Als schrijfster is Nayerli erg geïnteresseerd in hoe verhalen in verschillende culturen werken. Veel van haar persoonlijke geschiedenis staat al opgetekend in haar roman 'Schuilplaats' (2019)*, maar dit boek is veel informatiever en leesbaarder vanwege een groter perspectief.

Specificaties

Nederlands | 9789021406077 | 396 pagina's

Titel De ondankbare vluchteling
Auteur Dina Nayeri
Secundaire auteur Susan Ridder
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Volt, [2019]
Overige gegevens 396 pagina's - 22 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: Een nieuwe kijk op het leven van hedendaagse vluchtelingen - Vertaling van: The ungrateful refugee. - Edinburgh : Canongate, 2019
ISBN 9789021406077
PPN 420880224
Rubriekscode 313.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vluchtelingen; Verhalen ; Cultuurverschillen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen