Bloed
Boek

Bloed een biografie ([2019])/ Rose George, vertaald [uit het Engels] door Vanja Walsmit

Cultureel-antropologische en sociologische analyses van de omgang van de mens met bloed, zowel in de geneeskunde als in verschillende culturen, met aandacht voor mensen met controversiele meningen en de weerstanden die zij daarbij tegenkomen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek gaat over bloed. Maar veel meer gaat dit boek over eigenzinnige, idealistische mensen die tegen de stroom durven in te roeien én over de weerstanden die zij tegenkomen. We lezen over de zin en de vele onzin van het gebruik van bloedzuigers in de geneeskunde, over de vrouw die aan de basis stond van de eerste bloedbanken, over de nauwelijks geschoolde Indiër die betaalbaar maandverband ontwikkelde, over Nepalese vrouwen die zich tijdens hun menstruatie moeten afzonderen, en over handelaren in bloedplasma, die - hoewel ze weten dat hun handelswaar aids en hepatitis C kan overdragen - doorgaan met hun zaken. Het onderwerp dient als kapstok voor cultureel-antropologische en sociologische beschouwingen. Biologische kanten blijven wat onderbelicht. Rose George studeerde moderne talen en politicologie in Oxford en Pennsylvania, zij is journaliste en inmiddels een beroemd non-fictie schrijfster. Zij heeft de hele wereld afgereisd en heeft zich verdiept in de wetenschappelijke aspecten van haar onderwerp. Op meeslepende wijze behandelt zij dit brede palet aan onderwerpen. Eerder schreef zij over 'De grote boodschap' (2008; over sanitaire voorzieningen en rioolwaterzuivering).

Specificaties

Nederlands | 9789026347696 | 414 pagina's

Titel Bloed : een biografie
Auteur Rose George
Secundaire auteur Vanja Walsmit
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2019]
Overige gegevens 414 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Nine pints : a journey through the money, medicine, and mysteries of blood. - New York : Metropolitan Books, (c)2018
ISBN 9789026347696
PPN 421776153
Rubriekscode 600.52
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bloed
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Bloed