Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
De wereld is weer plat, ja
Boek

De wereld is weer plat, ja de poëzie van tegenwoordig (september 2019)/ Guus Middag

Twintig essays van Guus Middag over hedendaagse verzen van evenzoveel Nederlandse en Vlaamse dichters, waarin hij zich vooral richt op de manier waarop de tekst het kwetsbare individu in een harde en complexe wereld aan bod laat komen.

Aanwezigheid

Recensie

Er zijn meer perspectieven op poëzie dan je voor mogelijk houdt. Essayist Guus Middag (1959, Haaksbergen) richtte zich op gedichten die hem raakten en zoomde vervolgens in op teksten waarin 'de positie van de kwetsbare mens' aan bod komt. Hij selecteerde 20 hedendaagse verzen, van na 2000, en streefde variatie na, ook in de eigen benadering. Aan bod komen zulke uiteenlopende Nederlandse en Vlaamse dichters als Tsead Bruinja, Radna Fabias, Rodaan Al Galidi, Peter Ghyssaert. Ook lezers die geen affiniteit met het genre hebben, kunnen volop genieten van Middags stijl en met gemak geprikkeld worden om eens echt in een gedicht te duiken, of een bundel! Zijn aanpak, die van een grote belezenheid getuigt maar meer nog van een ongebreidelde nieuwsgierigheid, doet namelijk een sterk beroep op meedoen. Verwijzingen, associaties, suggesties, vragen, meervoudige conclusies: het is moeilijk om niet op een of andere manier gefascineerd te worden door het samenspel van al deze kenmerken. Dat vrijwel alle gedichten zich eenvoudig en dus open voordoen, is dan natuurlijk mooi meegenomen. In z'n soort zowel qua inhoud als qua stijl een aantrekkelijk boek! Het bevordert in sterke mate het lezen van poëzie. Een aanrader.

Specificaties

Nederlands | 9789028292192 | 207 pagina's

Titel De wereld is weer plat, ja : de poëzie van tegenwoordig
Auteur Guus Middag
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Van Oorschot, september 2019
Overige gegevens 207 pagina's - 21 cm
Annotatie Met register
ISBN 9789028292192
PPN 423446681
Rubriekscode Nederlands 855.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse poezie; Opstellen ; Heytze, Ingmar ; Benders, Martijn ; Rijneveld, Marieke Lucas ; Polderman, Katinka ; Ghyssaert, Peter ; Perquin, Ester Noami ; Wigman, Menno ; Peeters, Hagar ; Estor, Annemarie ; Haelen, Quirien van ; Bruinja, Tsead ; Stitou, Mustafa ; Jeugd van Tegenwoordig, De ; Zonneveld, Mieke van ; Lohues, Daniël ; Fabias, Radna ; Inghels, Maarten ; Al Galidi, Rodaan ; Napel, Roelof ten ; Pfeijffer, Ilja Leonard
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Nederlandse poëzie