NURU N'ZURI
Boek

NURU N'ZURI leeuw komt terug naar huis (2019)/ tekst Ludwig Bauer, illustraties Marsela Hajdinjak ; vertaling Nada Sunjic ; bewerking Nederlandse uitgave: Sanja Kregar ; redactie Hedda Maria Post

Nuru is een circusleeuw. Samen met een fee gaat hij op reis naar zijn familie in Afrika. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Recensie

Nadat het circus waar Nuru de leeuw is opgegroeid failliet gaat en de Orgelman geen geld meer met hem kan verdienen, brengt een fee in de vorm van een oude vrouw uitkomst. Voor de Orgelman tovert ze dukaten. Nuru helpt ze terug te keren naar Afrika, waarvoor ze hem voor korte duur in een katje verandert. De kameeldrijver die de fee besteelt, schrikt danig als hij een leeuw achter zich aan krijgt. Per kameel komen de fee en Nuru aan in een Afrikaans dorp, waar Nuru een jongen redt van een cobra. Dat levert hem de naam Nuru n'zuri op: goede leeuw. Die naam doet hij eer aan als hij een babyolifant terugvindt en apen helpt te ontsnappen aan krokodillen. Als hij uiteindelijk bij zijn stam aankomt is hij heel welkom. Sprookjesachtig (fee, sprekende dieren) voorleesprentenboek met niet eenvoudig taalgebruik (o.a. vermomming, voedingsbron, failliet), wat wel past bij de sfeer. De meeste vrij realistisch aandoende illustraties beslaan een spread, de tekst staat in de afbeelding. Moraal: wie goed doet, goed ontmoet. Uitgeverij KLIN (Kroatische literatuur in Nederland) brengt o.a. Kroatische kinderboeken naar Nederland. Een verzorgde uitgave in vierkant formaat met glanzend papier, dat het best tot zijn recht komt als voorleesboek. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789492160157

Titel NURU N'ZURI : leeuw komt terug naar huis
Auteur Ludwig Bauer
Secundaire auteur Marsela Hajdinjak ; Nada Sunjic ; Sanja Kregar ; Hedda Maria Post
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : KLIN, 2019
Overige gegevens 20 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 25 cm
Annotatie Vertaling uit het Kroatisch - Vertaling van: NURU N'ZURI : lapov povratak. - Zagreb : Sipar, 2017
ISBN 9789492160157
PPN 422738921
Genre sprookjes
Thematrefwoord leeuwen ; Afrika ; Feeen
Taal Nederlands