De zeven steden
Boek

De zeven steden een reis door duizend jaar geschiedenis: hoe ideeën uit de oudheid ons bereikten ([2019])/ Violet Moller, vertaling: Pon Ruiter en Theo Schoemaker

Geschiedenis van de kennisoverdracht vanaf de klassieke oudheid tot en met de renaissance in zeven belangrijke steden.

Aanwezigheid

Recensie

Voor dit oorspronkelijk Engelse werk kreeg de auteur (historica) de Jerwood prijs van de Royal Society of Literature. Vooral de geschiedenis van ideeën en de manier van kennisoverdracht wordt behandeld. Hierbij wordt een goed inzicht gegeven in de ontwikkeling van de wetenschap in de periode tussen de klassieke (Romeinse) oudheid en de renaissance. Deze periode is van groot belang geweest voor ons huidige denken. Het boek handelt over het zesde-eeuwse Alexandrië, negende-eeuwse Bagdad, islamitisch Córdoba, katholiek Toledo, Salerno's middeleeuwse medische school, multicultureel Palermo, en Venetië met zijn drukpersen. Kort wordt ook de periode van net na 1500 besproken. Mooie illustraties in kleur en zwart-wit geven goede aanvullende informatie. Ondanks de veelheid aan namen en begrippen is dit 'reisverslag' geschreven in heldere taal. Goede lay-out. Voorin twee landkaarten in zwart-wit en voorwoord. Achter in: notenapparaat, literatuurlijst, illustratieverantwoording, dankwoord en register. Geschikt voor een breed lezerspubliek met minimaal havo-niveau; bruikbaar als bron voor scripties.

Specificaties

Nederlands | 9789029093552 | 319 pagina's

Titel De zeven steden : een reis door duizend jaar geschiedenis: hoe ideeën uit de oudheid ons bereikten
Auteur Violet Moller
Secundaire auteur Pon Ruiter
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, [2019]
Overige gegevens 319 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The map of knowledge. - (c)2019
ISBN 9789029093552
PPN 42298356X
Rubriekscode 002
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wetenschap; Middellandse Zeegebied; Middeleeuwen ; Alexandrie ; Bagdad ; Córdoba ; Toledo (Spanje) ; Salerno ; Palermo ; Venetië ; Alexandrië (Egypte)
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Wetenschap