Het winterkoninkje
Boek

Het winterkoninkje een biografie ([2019])/ Stephen Moss, vertaald uit het Engels door Robbert-Jan Henkes

Informatie over het gedrag van het winterkoninkje per maand, aangevuld met persoonlijke ervaringen, de relatie met de mens en wetenswaardigheden over deze vogelsoort.

Aanwezigheid

Recensie

In Groot-Brittannië is het winterkoninkje de meest voorkomende vogel, ook al valt hij niet op omdat hij, op het goudhaantje na, de kleinste is. Hij komt wereldwijd in vele verschillende leefomgevingen voor. Waar insecten zijn, zie je de winterkoning. Elk hoofdstuk heeft een mooie kleurenplaat en gaat in op het gedrag van de winterkoning, zoals zang, nesten bouwen, broeden, uitvliegen, sterfte, de trek en overwinteren. Zo blijkt dat een mannetje meerdere nesten bouwt waar een of meer vrouwtjes uit kiezen, dat de meeste winterkoninkjes sterven als gevolg van voedseltekort en huiskatten, dat deze solitaire vogeltjes het liefst samen lekker warm overwinteren en dat 80% liever niet trekt. De auteur, al bekend van 'Het roodborstje : een biografie' (2018)*, vertelt persoonlijke verhalen, maar duikt ook in onderzoeken en spreekt met andere vogelaars. In bijna elke maand staat er wel een toepasselijk gedicht of citaat. De vertaler geeft in noten interessante aanvullende informatie over de Nederlandse situatie. Bevat vele afbeeldingen in zwart-wit en kleur. Met epiloog, dankbetuiging en bibliografie. Een vogeltje dat troost, intrigeert en plezier bezorgt.

Specificaties

Nederlands | 9789026349799 | 210 pagina's

Titel Het winterkoninkje : een biografie
Auteur Stephen Moss
Secundaire auteur Robbert-Jan Henkes
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2019]
Overige gegevens 210 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The wren : a biography : the secret life of Britain's most common bird. - London : Square Peg, (c)2018
ISBN 9789026349799
PPN 423039857
Rubriekscode 598.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Winterkoninkjes
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Winterkoninkjes