Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De lange weg naar huis
Boek

De lange weg naar huis over een vader, een zoon en de paling (2019)/ Patrik Svensson, uit het Zweeds vertaald door Geri de Boer

Een Zweedse journalist beschrijft het eeuwenlange raadsel van de ongrijpbare, mysterieuze paling, en zijn eigen jeugd in Zweden met een op paling vissende, nuchtere vader.

Aanwezigheid

Recensie

Een bijzonder debuut van een Zweedse journalist (1972): een mix van jeugdherinneringen en een natuurhistorische verhandeling over de mysterieuze paling. Als kind ging de schrijver vaak palingvissen met zijn vader in Zuid-Zweden. Zijn liefde voor de natuur werd hem op een onsentimentele manier met de paplepel ingegoten. Langzaam maar zeker groeide ook de nieuwsgierigheid naar dit intrigerende wezen dat voor zoveel wetenschappers ongrijpbaar bleek. Onder anderen Freud hield zich in zijn jonge jaren bezig met de paling en zijn voortplanting. De natuurvorser Schmidt ontdekte dat de paling zich 'waarschijnlijk' voortplant in de Sargassozee, na een lange, uitputtende reis. Waar overigens nooit een parende, dode of zelfs levende paling is aangetroffen. Alles is interessant aan deze vis, evenals de mensen die hem probeerden te duiden en te vangen. Een geweldig boeiend literair boek met fascinerende, historische weetjes. Het is tegelijkertijd een ontroerend persoonlijk relaas in de trant van 'De h is van havik' van Helen Macdonald (2015)* en 'Tot in de hemel' van Richard Powers (2018)**. Met bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789400404588 | 252 pagina's

Titel De lange weg naar huis : over een vader, een zoon en de paling
Auteur Patrik Svensson
Secundaire auteur Geri de Boer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2019
Overige gegevens 252 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: °Alevangeliet. - Stockholm : Albert Bonniers Förlag, 2019
ISBN 9789400404588
PPN 423989111
Rubriekscode 418.11
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vader-zoon relatie; Verhalen ; Palingvisserij; Verhalen ; Palingen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vader-zoon relatie