Droom en weldaad
Boek

Droom en weldaad 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid (maart 2019)/ Jan Mensink, Wil Schackmann, Angelie Sens, interviews Johanna Muis ; bewerking en eindredactie Johanna Muis ; illustraties hoofdstukopeningen Ella Nitters ; fotografie Albert Brunsting

Thematische beschrijving van de tweehonderdjarige geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid, met een biografische schets van de oprichter Johannes van den Bosch (1780-1844).

Aanwezigheid

Recensie

In 2018 bestond de Maatschappij van Weldadigheid tweehonderd jaar. Reden voor een feest en een met recht weldadig uitgegeven jubileumboek. Daarin worden alle facetten van de 'Maatschappij' uitvoerig, leesbaar en rijk geïllustreerd belicht. Om te beginnen is er ruime aandacht voor de oprichter Johannes van den Bosch (1780-1844). Om de nood van armen, zwervers en wezen te lenigen, richtte hij in Drenthe zogeheten koloniën op, waar de bewoners dankzij orde en tucht op het rechte pad werden gebracht en gehouden. Hij is overigens ook de man achter het later verguisde cultuurstelsel in Indonesië. Daarna wordt de geschiedenis van die Drentse koloniën (zoals Willemsoord en Frederiksoord) verder uitgewerkt. Aan bod komen scholing, werk (zoals mandenmakerij) en gezondheidszorg. Ook de verhalen van toevallige passanten (zoals Jacob van Lennep) en de contacten met het Huis van Oranje (niet voor niets zijn de koloniën vernoemd naar leden van het koningshuis) worden verteld. Het boek wordt afgesloten met een fotokatern van de gebouwen en activiteiten anno nu. Enig minpuntje: een literatuurlijst ontbreekt. Fraai vormgegeven boek dat het veranderende denken over armenzorg in Nederland in de afgelopen eeuwen op zinvolle wijze beschrijft en dat niet beperkt blijft tot Drenthe.

Specificaties

Nederlands | 9789081478144 | 312 pagina's

Titel Droom en weldaad : 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid
Instelling /Stichting Maatschappij van Weldadigheid
Secundaire auteur Jan Mensink ; Johanna Muis ; Ella Nitters ; Albert Brunsting
Type materiaal Boek
Uitgave Frederiksoord : Stichting Maatschappij van Weldadigheid, maart 2019
Overige gegevens 312 pagina's - illustraties - 25 × 31 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum
ISBN 9789081478144
PPN 42172661X
Rubriekscode 932
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Maatschappij van Weldadigheid; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Armenzorg