Een hof tot ons gerief
Boek

Een hof tot ons gerief de geschiedenis van zeven buitenplaatsen en hun bewoners ([2019])/ Caspar Visser 't Hooft, met een voorwoord van Arthur Umbgrove

Aan de hand van de familiegeschiedenis van de auteur wordt de geschiedenis van zeven buitenplaatsen in Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland verteld.

Aanwezigheid

Recensie

Dominee en schrijver Caspar Visser 't Hooft (1960) kan bogen op een indrukwekkend voorgeslacht; vijf van zijn acht overgrootouders waren van adel, de overige drie behoorden tot het patriciaat. In zijn tiende boek neemt hij de lezer aan de hand van zijn familiearchief mee naar zeven buitenplaatsen in Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland, die in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw - en soms ook lang daarvoor - in het bezit van zijn voorouders waren. Met veel gevoel voor smakelijke details beschrijft hij de lotgevallen van de markante familieleden die deze landgoederen bewoonden. Een enkele keer is hij daarbij overigens wel érg discreet en lijkt er bij de auteur sprake te zijn van heimwee naar een verleden dat hij zelf nooit heeft meegemaakt, maar waarmee hij zich duidelijk sterk verbonden voelt. Desalniettemin beschikt 't Hooft over een prettige schrijfstijl, waarbij hij het citeren van Multatuli en Couperus niet schuwt, met een buitengewoon charmant boek tot gevolg. Het geheel wordt afgesloten met enkele stamboomfragmenten die de onderlinge familierelaties verduidelijken. Met een katern illustraties in kleur en zwart-wit en een overzicht van geraadpleegde bronnen.

Specificaties

Nederlands | 9789086841813 | 235 pagina's

Titel Een hof tot ons gerief : de geschiedenis van zeven buitenplaatsen en hun bewoners
Auteur Caspar Visser 't Hooft
Secundaire auteur Arthur Umbgrove
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij IJzer, [2019]
Overige gegevens 235 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789086841813
PPN 423233998
Rubriekscode 933.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Landhuizen; Verhalen
Trefwoord Rossum
Oosterbeek
Rossum, kasteel-
Duno, landgoed-
Landhuizen
Familiegeschiedenis
Verhalen
Geschiedenis; 19e eeuw
Geschiedenis; 20e eeuw
Persoonsnaam Randwijck, van
Lansberge, van
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Landhuizen