Rose Blanche
Boek

Rose Blanche ([2019])/ Roberto Innocenti, met tekst van Christophe Gallaz & Roberto Innocenti

Het Duitse meisje Roos (ca. 10) ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bos een kamp met Joodse kinderen. Ze gaat ze er elke dag heen om hen eten te brengen. Prentvertelling met illustraties in sombere kleuren met enkele kleurrijke accenten. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Rose (ca. 10 jaar) groeit tijdens de Tweede Wereldoorlog op in een Duitse stad, nog te jong om over de betekenis van oorlog na te denken. Pas als ze een gevangengenomen jongetje uit een legervrachtwagen ziet vluchten, wordt ze nieuwsgierig en volgt stiekem de vrachtauto het bos in. Hier vindt ze een kamp achter prikkeldraad waar sterk vermagerde Joodse kinderen gevangen worden gehouden. Vanaf dat moment sluipt Rose elke dag naar het kamp met zo veel mogelijk eten voor de kinderen. Prentvertelling waarin de een tot vier regels eenvoudige tekst per pagina het verhaal vertellen vanuit het perspectief van het onschuldige kind. De grootste rol spelen de bijna fotorealistische, paginagrote, gedetailleerde illustraties in veelal sombere kleuren, waartegen de felrode hakenkruizen duidelijk afsteken. De helder gekleurde figuur Rose lijkt hier wel in gemonteerd. De sfeervolle realistische illustraties laten heel goed zien hoe een kind de oorlog beleefde zonder deze te begrijpen. Te gebruiken in lessen over de Tweede Wereldoorlog. Voor jonge kinderen alleen geschikt onder begeleiding van een volwassene, zeker door het heftige einde. In 1985 eerder verschenen als 'Roosje Weiss'. In 1987 kreeg het boek de Gustav-Heinemann-Friedenspreis toegekend. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044837025

Titel Rose Blanche
Auteur Roberto Innocenti
Secundaire auteur Christophe Gallaz
Type materiaal Boek
Uitgave [Alkmaar] : Clavis, [2019]
Overige gegevens 30 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 29 cm
Annotatie Vertaald uit het Engels - Vertaling van: Rose Blanche. - Mankato, Minnesota, VS : Creative editions. - Oorspronkelijke uitgave in het Frans: Neuchâtel : Script, 1985
ISBN 9789044837025
PPN 424205653
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Jodenvervolging ; Concentratiekampen ; Wereldoorlog II ; Geschiedeniscanon
Taal Nederlands