De bakkersdochter
Dwarsligger

De bakkersdochter ([2019])/ Sarah McCoy, vertaling [uit het Engels] Mireille Vroege, Bart Gravendaal, Erik Bindervoet

Wanneer een jonge journaliste in 2008 een hoogbejaarde Duitse bakkersdochter interviewt in Texas, haalt deze herinneringen op aan haar leven tijdens de oorlogsjaren.

Aanwezigheid

Recensie

Deze fascinerende roman gaat over twee vrouwen die door een interview met elkaar in contact komen: de 79-jarige Elsie, van oorsprong een Duitse bakkersdochter en nu eigenares van een bakkerszaak in Texas, en de jonge journaliste Reba. Het interview is aanleiding voor een terugblik op de betekenis van de Tweede Wereldoorlog op Elsie's leven. Daardoor verspringt het boeiende verhaal tussen Duitsland en Texas, en beslaat de periode 1938 (Kristallnacht) - 2008. De roman, verteld in de derde persoon, wisselt bovendien van perspectief, tussen de twee vrouwen en, opmerkelijk, in vier hoofdstukken kijkt de lezer door de ogen van een nazi-officier. Aan de orde komen uitsluiting van vreemdelingen (Joden, Latino's) en het Lebensbornprogramma, maar ook de kracht van familie en vriendschap. De Amerikaanse schrijfster verbleef als officiersdochter in haar jeugd in Duitsland. Wezenlijke interesse in de invloed van geschiedenis op mensen kenmerkt dit aangrijpende boek. Met recepten. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789049807313 | 701 pagina's

Titel De bakkersdochter
Uniforme titel De bakkers dochter
Auteur Sarah McCoy
Secundaire auteur Mireille Vroege
Type materiaal Dwarsligger
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger®, [2019]
Overige gegevens 701 pagina's - 12 cm
Annotatie Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met Meulenhoff Boekerij bv - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Boekerij, 2012 - Vertaling van: The baker's daughter. - New York : Crown, 2012
ISBN 9789049807313
PPN 42363965X
Genre psychologische roman - oorlogsroman
Thematrefwoord Duitsland; Wereldoorlog II
Taal Nederlands