De zachte krachten zullen zeker winnen
Boek

De zachte krachten zullen zeker winnen een keuze uit de gedichten van Henriette Roland Holst ([2019])/ samengesteld door Simon Mulder & Elte Rauch, met een voorwoord van Elsbeth Etty en een nawoord van Huub Oosterhuis

Chronologisch overzicht van de beste gedichten van Henriette Roland Holst (1869-1952), aangevuld met voor- en nawoord, documentatie en illustraties.

Aanwezigheid

Recensie

Henriette Roland Holst (1869-1952) was een literair talentvolle en dankzij haar grote maatschappelijke en politieke betrokkenheid ook een invloedrijke dichteres. Bij haar 150e geboortejaar verscheen deze keuze uit haar gedichten, die in een behoefte voorziet omdat haar bundels lang niet werden herdrukt. Naast een voorwoord van Elsbeth Etty (haar biografe) en nawoord van Huub Oosterhuis bevat het boek o.a. een chronologisch feitenrelaas, portretten van kunstenaars, getuigenissen van vrienden en collega's, foto's en citaten uit het emancipatorische en politieke werk. Haar liefdes voor resp. de poëzie, het socialisme en communisme en, ten slotte, hervonden religieuze waarden bieden tegelijk ook een boeiend beeld van haar tijd. De gedichten zijn om begrijpelijke redenen niet altijd vrij van retoriek, maar hebben inmiddels ook een verdiepend patina verkregen: 'Keer in tot het verborgen zelf / waar denken ophoudt en de ritselhagen der uren gansch verstild zijn'. Conclusie: dit is een eerbetoon dat recht doet aan de poëzie, idealen, strijd en drama's van een hoogst bijzondere vrouw! Aanbevolen vanwege de variatie, boeiende tijdsbeelden en aanvullende documentatie inclusief illustraties. Zowel een document humain van een idealistische en strijdbare vrouw als een beeld van haar tijd..

Specificaties

Nederlands | 9789083018300 | 119 pagina's

Titel De zachte krachten zullen zeker winnen : een keuze uit de gedichten van Henriette Roland Holst
Auteur Henriëtte Roland Holst
Secundaire auteur Simon Mulder ; Elte Rauch ; Elsbeth Etty ; Huub Oosterhuis
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Uitgeverij HetMoet, [2019]
Overige gegevens 119 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789083018300
PPN 424163055
Rubriekscode Nederlands 875
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Roland Holst-van der Schalk, Henriette; Bloemlezingen
PIM Rubriek Gedichten en Versjes
PIM Trefwoord Roland Holst-van der Schalk