Jane, de vos & ik
Boek

Jane, de vos & ik (2019)/ Fanny Britt & Isabelle Arsenault

Hélène wordt op school gepest. Haar wereld is eenzaam en kleurloos, behalve als ze leest in Jane Eyre. Als ze op schoolkamp een vosje tegenkomt, verandert er iets. Ineens is het heel gezellig in de tent van de eenlingen! Stripachtig verhaal met tekeningen in vooral zwart-wit en grijs, met enkele kleuren. Vanaf ca. 11 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Hélène (ik-persoon) wordt op school gepest. De beledigingen die ze dagelijks moet incasseren, eisen hun tol: Hélène gelooft dat ze dik, lelijk en waardeloos is. Haar wereld is kleurloos en grauw - ook letterlijk: de meermaals bekroonde Canadese illustratrice Isabelle Arsenault gebruikt enkel grijstinten om dat te tonen. Alleen als Hélène wegduikt in Jane Eyre leeft ze op. De prenten zijn dan in kleur. Tijdens een schoolkamp verandert een ontmoeting met een vos en een meisje alles. Op prachtige, wonderlijke wijze vullen Fanny Britt (tekst) en Arsenault elkaar aan in deze graphic novel waarin alles klopt: de symboliek (Hélène spiegelt zich aan Jane en is even genadeloos voor zichzelf), het poëtische taalgebruik, de rake illustraties en het samenspel daartussen. Het spel met perspectief zorgt voor spanning en legt de nadruk op de thematiek - pesten en het effect daarvan: illustraties en tekst vertellen een ander verhaal wanneer het gaat om Hélènes (zelf)beeld. De tekst bevat een enkel vloekwoord. Een indringend boek over pesten, eigenwaarde en overleven. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045121772 | 101 pagina's

Titel Jane, de vos & ik
Uniforme titel Jane, de vos en ik
Auteur Fanny Britt
Instelling /Studio Peter de Raaf, Rotterdam
Secundaire auteur Isabelle Arsenault ; Arend Jan van Oudheusden
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij, 2019
Overige gegevens 101 pagina's - illustraties - 30 cm
Annotatie Copyright vertaling [uit het Frans]: Studio Peter de Raaf/Arend Jan van Oudheusden - Vertaling van: Jane, le renard et moi. - Montréal, Québec : Les Éditions de la Pastèque
ISBN 9789045121772
PPN 413353974
Genre schoolverhaal
Thematrefwoord Pesten ; Eenzaamheid ; Schoolreizen ; Vriendschap ; Lezen
Taal Nederlands