Kom, roep het van de bergen
Boek

Kom, roep het van de bergen ([2019])/ James Baldwin, uit het Engels vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

Het leven en de geloofsstrijd van de zoon van een zwarte predikant die in de New Yorkse wijk Harlem opgroeit in de typische sfeer van geëxalteerd christendom.

Aanwezigheid

Recensie

New York, 1935: John Grimes is een intelligente, zwarte jongen van veertien die meegaat naar de kerk waar zijn vader Gabriel preekt. Daar krijgt hij een openbaring en raakt in een soort spasme waarin hij wordt geroepen door God. Tijdens deze aanval gaat Baldwin terug in de tijd en vertelt de geschiedenis van Johns familieleden, onder wie zijn biologische vader, zijn moeder Elizabeth en Gabriel. Opgegroeid in armoede, gediscrimineerd vanwege hun huidskleur en onderdrukt door de maatschappij, worstelen zij bij het vinden van hun eigen weg. De kerk, die onderdrukt en hypocriet is, biedt tegelijkertijd verbinding en troost. Johns spirituele en (homo)seksuele ontwaken gaan hand in hand. Met dit debuut uit 1953 maakte Baldwin (1924-1987) direct grote indruk. Het krachtige verhaal is doorspekt met verhalen uit de Bijbel, die verwijzen naar het moeizame leven van de Afro-Amerikanen. De thema's spiritualiteit, onderdrukking en verlangen naar vrijheid zijn nog net zo actueel als toen. Een prachtig verhaal in een bijzondere, lyrische en scherpe stijl. Het boek behoort inmiddels tot de klassiekers. Eerder verschenen onder de titel: 'Verkondig het op de bergen'.

Specificaties

Nederlands | 9789044541892 | 307 pagina's

Titel Kom, roep het van de bergen
Auteur James Baldwin
Secundaire auteur Reintje Ghoos
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2019]
Overige gegevens 307 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Go, tell it on the mountain. - New York : New American Library, 1953 - Oorspronkelijke titel: Verkondig het op de bergen / vertaald door Wijmie Fijn van Draat. - Utrecht : Bruna, 1963. - (Grote beren ; nr. 6)
ISBN 9789044541892
PPN 422397628
Genre roman over het rassenvraagstuk
Thematrefwoord Zwart milieu ; Geloofsbeleving
Taal Nederlands