Ruben Brandt, collector
DVD

Ruben Brandt, collector ([2019])/ a film by Milorad Krstic

Psychotherapeut Ruben Brandt heeft nachtmerries waarin personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen. De kleptomane circusacrobaat Mimi besluit hem te helpen.

Aanwezigheid

Recensie

Eerste lange animatiefilm van de Hongaars-Sloveense kunstenaar Milorad Krstic, die ook het scenario schreef. Psychotherapeut Ruben Brandt is gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Zelf heeft hij nachtmerries waarin personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen, zoals de kat van Édouard Manet of Elvis Presley uit 'Double Elvis' van Andy Warhol. De kleptomane circusacrobaat Mimi besluit hem te helpen: samen met vrienden breekt ze in bij de grote musea van de wereld om dertien meesterwerken te stelen. Als de kunstwerken bij Brandt aan de muur hangen zullen ze hem niet meer lastig vallen. Intussen probeert privédetective Mike Kowalski de dieven op te sporen. De film is gemaakt in surrealistische stijl met veel verwijzingen naar de kunst- en filmgeschiedenis. De recensenten geven 4 sterren. Berend Jan Bockting (Volkskrant 17-7-'19) ziet een 'stuiterende animatiefilm (...) cocktail van verwijzingen naar schilderkunst, film en popcultuur. (...)' Remke de Lange (Trouw 18-7-'19): '(...) een heerlijk avontuurlijke, kunsthistorische klamme droom vol achtervolgingen, actiescènes, gegriezel en visuele poëzie. (...) stijlvast, humoristisch, met grote vaart en beeldschoon gemaakt. (...)' Genomineerd voor een Annie Award voor Beste onafhankelijke animatiefilm.

Specificaties

Engels | 5051083151436

Titel Ruben Brandt, collector
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Milorad Krstic ; Iván Kamarás
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Twin Pics, [2019]
Overige gegevens 1 dvd-video (96 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Stemacteurs onder anderen: Iván Kamarás. - Engels gesproken, ondertiteld in het Nederlands en Frans - Videoversie van de film: Hongarije, 2018
ISBN 5051083151436
PPN 424056100
Thematrefwoord Schilderijen
Taal Engels