Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Nachttrein naar Lissabon
Boek

Nachttrein naar Lissabon (mei 2017)/ Pascal Mercier, uit het Duits vertaald door Gerda Meijerink

Een Zwitserse leraar raakt zo geboeid door de filosofische overpeinzingen van een Portugese arts dat hij naar Portugal afreist om meer over hem te weten te komen.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 20/07/2024
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. - Literaire romans MERC

Recensie

In deze diep-filosofische roman breekt een Zwitserse leraar radicaal met zijn leven. Door een toevallige ontmoeting op straat laat hij alles voor wat het is. Hij stuit op een boek over een overleden Portugese arts en raakt volledig in de ban van diens overrompelende en diepzinnige gedachten. Hij neemt de nachttrein naar Lissabon, spoort nabestaanden en vrienden van de auteur op en probeert diens leven te ontraadselen. Langzaam ontplooit zich een panorama, waarin het verzet tegen de dictator Salazar een grote rol speelt. De buitengewoon getalenteerde en zelfbewuste arts vraagt zich voortdurend af wat waar en echt is en of het waard is ervoor te leven. Hierdoor wordt de Zwitserse leraar - en ook de lezer - geconfronteerd met de laatste levensvragen en met zichzelf. Al lezende ontkomt men er niet aan, antwoorden te willen krijgen of geven. Een adembenemende en magistrale roman die dwingt tot zelfreflectie. De prachtige vertaling is een klein meesterwerk en draagt veel bij tot het leesgenot. Kleine druk. Jubileumeditie met een door Mercier speciaal voor zijn Nederlandse lezers geschreven voorwoord.

Specificaties

Nederlands | 9789028427136 | 414 pagina's

Titel Nachttrein naar Lissabon
Auteur Pascal Mercier
Secundaire auteur Gerda Meijerink
Type materiaal Boek
Editie Vijftigste druk;
Uitgave Amsterdam : Wereldbibliotheek, mei 2017
Overige gegevens 414 pagina's - 22 cm
Annotatie Jubileumeditie. - Deze editie bevat een kort voorwoord dat Pascal Mercier speciaal voor zijn Nederlandse lezers heeft geschreven - 1e druk Nederlandse uitgave: (c)2006 - Vertaling van: Nachtzug nach Lissabon. - München : Hanser, 2004
ISBN 9789028427136
PPN 410543845
Thematrefwoord Filosofie
Taal Nederlands