De Notenkraker
Boek

De Notenkraker ([2019])/ muziek gecomponeerd door Tsjaikovski, gearrangeerd en geproduceerd door Anthony Marks, illustraties: Olga Demidova ; tekst: Fiona Watt ; vertaling [uit het Engels]: Els Peeters

Op kerstavond krijgt Clara van haar peetoom een notenkraker in de vorm van een soldaat. 's Nachts komt hij tot leven en neemt haar mee naar Snoepgoedland. Met kleurrijke illustraties en drukknoppen om muziekfragmenten te beluisteren. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

Recensie

Dit vierkante hardkartonnen prentenboek laat jonge kinderen in vijf muziekjes kennismaken met Tsjaikovski's beroemde compositie 'De Notenkraker' waarin Clara van haar peetoom als kerstcadeau een houten notenkrakerpop cadeau krijgt. De dikke kartonnen bladen tonen slechts vijf tekeningen (steeds over een dubbele pagina) met korte stukjes voorleestekst. Daarop zijn echter veel details te zien, zodat het verhaal toch van begin tot eind duidelijk is. Ook kan de uitgave gebruikt worden als aanwijsboek en voor de woordenschat. In elke rechterpagina is een 'drukknop' uitgespaard waarmee je de stukjes muziek (tussen 12 en 17 seconden) kunt afspelen. De knopjes zijn gemakkelijk in te drukken, waardoor de fijne motoriek wordt geoefend. De (ballet)muziek roept op mee te dansen en bewegen, wat weer goed is voor de ontwikkeling van de grove motoriek. De muziek klinkt niet hard of schel en is daarom voor de omgeving niet vervelend om steeds opnieuw te horen. Kinderen zullen enthousiast reageren op de eerste kennismaking met deze muziek en gaan daarna waarschijnlijk ook de volledige compositie waarderen, omdat ze er stukken van herkennen. Een mooi uitgevoerd boek met kleurrijke illustraties. Met twee afgeronde hoeken, de knoopcelbatterijen zijn te vervangen. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9781474972826

Titel De Notenkraker
Auteur Olga Demidova
Secundaire auteur Fiona Watt ; Tsjaikovski ; Anthony Marks ; Els Peeters
Type materiaal Boek
Uitgave [London] : Usborne, [2019]
Overige gegevens 10 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 22 cm
Annotatie Omslag vermeldt: Usborne muziekboek en Druk op de knoppen om de muziek van Tsjaikovski te horen - Vertaling van: The Nutcracker. - London : Usborne Publishing Ltd., (c)2019. - (Usborne musical books)
ISBN 9781474972826
PPN 424523272
Rubriekscode Duits 863
Taal Nederlands
PIM Rubriek Sprookjes en Volksverhalen
PIM Trefwoord Sprookjes