Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
De rede: bron van geluk voor iedereen
Boek

De rede: bron van geluk voor iedereen een inleiding tot de filosofie van Adriaan Koerbagh (1633-1669) ([2019])/ Hannah Laurens

Historisch-filosofische inleiding tot het denken van de Nederlandse filosoof, zijn Spinozistisch geinspireerde godsleer, kennisleer, staatsleer en redelijke godsdienst.

Aanwezigheid

Recensie

In 1669 stierf Adriaan Koerbagh, een jaar nadat hij tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens zijn denkbeelden. Koerbagh is vaak beschreven als een vrijdenker uit de kring rondom Spinoza, die vooral felle kritiek leverde op de theologie en kerkelijke instanties van zijn tijd. Zijn hoofdwerk, 'Een Ligt Schijnende in Duystere Plaatsen' (1668), bevat echter ook een constructieve filosofie. De filosofe Hannah Laurens presenteert in dit boek op toegankelijke wijze de hoofdlijnen van Koerbaghs filosofie. Ze bespreekt zijn denken over God en wereld, zijn kennistheorie, zijn seculiere ethiek, staatsleer en tolerante want redelijke godsdienst. De rede stond voor Koerbagh centraal en lag aan de basis van eeuwig geluk, de juiste manier van omgaan met elkaar en een redelijke godsdienst. Laurens maakt duidelijk waar Koerbagh van Spinoza leende en waar hij eigen denkwegen bewandelde. Zeer lezenswaardig en interessant, te lezen zonder al te veel filosofische voorkennis. Het boek maakt bovendien duidelijk hoe relevant Koerbaghs denken vandaag nog is. Met illustraties, notenapparaat en literatuurlijsten.

Specificaties

Nederlands | 9789460044649 | 135 pagina's

Titel De rede: bron van geluk voor iedereen : een inleiding tot de filosofie van Adriaan Koerbagh (1633-1669)
Uniforme titel De rede
Auteur Hannah Laurens
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, [2019]
Overige gegevens 135 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460044649
PPN 423218980
Rubriekscode 155.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Koerbagh, Adriaen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Koerbagh