Alleen de bergen zijn mijn vrienden
Boek

Alleen de bergen zijn mijn vrienden verslag vanuit de Manus-gevangenis (2019)/ Behrouz Boochani, vertaald [uit het Engels] door Irwan Droog

Autobiografische verslag door een Koerdisch-Iraanse vluchteling over zijn verblijf onder erbarmelijke omstandigheden in een Australisch detentiecentrum op Papoea-Nieuw-Guinea.

Aanwezigheid

Recensie

In 2013 vlucht de Koerdisch-Iraanse schrijver en journalist Behrouz Boochani via Indonesië naar Australië. Tijdens de overtocht worden de vluchtelingen aangehouden door de Australische kustwacht. En conform een nieuwe wet overgebracht naar een detentiecentrum op het eiland Manus van Papoea-Nieuw-Guinea. De omstandigheden daar zijn erbarmelijk. Boochani beschrijft het leven in gevangenschap. De willekeur van de gevangenbewaarders, de obsessie met het voedsel, de kliekvorming en de intimidatie. Hij analyseert het systeem van de onderdrukking en geeft daarvan talloze voorbeelden. Hij laat zijn medegevangenen anoniem, noemt geen namen maar voorziet ze van illustratieve bijnamen. Bijnamen die iets uitdrukken van de rol die ze in deze bijzondere gemeenschap spelen. Beeldend beschrijft Boochani de rellen, de vernedering van het altijd maar in de rij staan en de opstanden die zo nu en dan uitbreken. Hij droomt over de bergen, zijn vrienden, in Iran waar hij vroeger naar toe vluchtte in tijden van geweld. Nu vindt hij zijn vrijheid op de strook grond tussen afrastering en oceaan.

Specificaties

Nederlands | 9789491921698 | 383 pagina's

Titel Alleen de bergen zijn mijn vrienden : verslag vanuit de Manus-gevangenis
Auteur Behrouz Boochani
Secundaire auteur Irwan Droog
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, 2019
Overige gegevens 383 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling van: No friend but the mountains. - (c)2018
ISBN 9789491921698
PPN 422916455
Rubriekscode 313.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vluchtelingenkampen; Australië; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingenkampen