De tijgervrouw van Galina
Boek

De tijgervrouw van Galina (2019)/ Téa Obreht, vertaald uit het Engels door Anke ten Doeschate

Na de dood van haar grootvader gaat een vrouw uit een dorpje op de Balkan op zoek naar de ware toedracht van zijn dood; daarbij spelen familiemythen een grote rol.

Recensie

Als in een niet nader genoemd Balkanland de jonge arts Natalia op weg is naar een weeshuis om kinderen te vaccineren, krijgt ze bericht dat haar geliefde opa, die net als zij arts is, onder onduidelijke omstandigheden en ver weg, is overleden. Later hoort ze dat hij tegen haar oma had gezegd dat hij Natalia zou ontmoeten, maar hij trok zich terug om te sterven op een afgelegen plek. Ze wil weten waarom en bedenkt dat de oplossing ligt in haar favoriete kinderboek 'Het jungleboek' en de verhalen die hij haar als kind vertelde over een vagebond die onsterfelijk zou zijn. Uiteindelijk geeft zijn nooit vertelde verhaal over de doofstomme tijgervrouw van Galina in de Tweede Wereldoorlog haar de sleutel. Dit debuut van de Joegoslavische, nu in de VS wonende auteur (1985) trok internationale aandacht en werd in Engeland bekroond met Orange Prize 2011. In de mooie roman verwerkt ze indringend en boeiend de recente geschiedenis en verhalencultuur van de Balkan in een heel origineel verhaal.

Specificaties

Nederlands | 9789056725631 | 383 pagina's

Titel De tijgervrouw van Galina
Auteur Téa Obreht
Secundaire auteur Anke ten Doeschate
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Signatuur, 2019
Overige gegevens 383 pagina's - 22 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: 2011 - Vertaling van: The tiger's wife. - New York : Random House, (c)2010
ISBN 9789056725631
PPN 422971790
Genre familieroman
Thematrefwoord Balkan (gebied) ; Grootvaders
Taal Nederlands