Gekkenhuis, to be or not to be
Boek

Gekkenhuis, to be or not to be een toneelstuk voor volwassenen met personages uit o.a. Alice in Wonderland, Hamlet en De Neus van Gogol (voor 4 tot 9 spelers) ([2019])/ Marieke Nijmanting

In een verlaten ziekenhuis ontmoet een voormalige psychiater drie voormalige patiënten en evalueert ze de door haar toegepaste behandelmethoden.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. SCHRIJVERS EN BOEKEN NEDERLANDS 885 NIJM

Recensie

In dit toneelstuk zijn elementen en personages uit 'Alice in Wonderland', 'Hamlet', 'De Neus', 'Dagboek van een Gek' en 'Confiteor, ik beken' (een roman van de auteur zelf) gecombineerd en met elkaar verweven. De spelers zijn een psychiater die (min of meer gedwongen) met pensioen is gegaan en drie van haar ex-patiënten. Bijrollen zijn er voor de directeur van de kliniek en de stemmen in het hoofd van één van de patiënten. Met chaos en gekte als uitgangspunt, ontwikkelt zich een glashelder verhaal met prachtige en puntige dialogen, humor en snelheid. Zeer actuele thema's worden blootgelegd, bijvoorbeeld met betrekking tot de organisatie van de huidige gezondheidszorg. De therapeut evalueert de door haar toegepaste behandelmethoden. De patiënten, met hun maffe vragen en vreemde reacties, brengen haar daarbij tot haar conclusies. Aan het einde van het toneelstuk zegt een patiënt tegen het publiek: 'Dag malle mensen.' En terecht. Dit intelligente en betekenisvolle stuk is tot op heden (november 2019) nog niet gespeeld, maar verdient een rappe weg naar de theaters.

Specificaties

Nederlands | 9789492210524 | 190 pagina's

Titel Gekkenhuis, to be or not to be : een toneelstuk voor volwassenen met personages uit o.a. Alice in Wonderland, Hamlet en De Neus van Gogol (voor 4 tot 9 spelers)
Auteur Marieke Nijmanting
Type materiaal Boek
Uitgave [Stuifzand] : Uitgeverij Xsebra BV, [2019]
Overige gegevens 190 pagina's - 21 cm
ISBN 9789492210524
PPN 421312890
Rubriekscode Nederlands 885
Taal Nederlands
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Toneel