Huis van de Vrijmaking
Boek

Huis van de Vrijmaking 75 jaar gereformeerd-vrijgemaakt leven in beeld en woord ([2019])/ George Harinck, met medewerking van: Koert van Bekkum, Maarten Boersema, Kees de Groot, Marinus de Jong, Daniël Timmerman, Merijn Wijma

Beknopte geschiedenis in woord en beeld van de Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt) sinds de Vrijmaking van 1944.

Recensie

In het holst van de Tweede Wereldoorlog was het ook in theologisch-dogmatisch opzicht oorlog in de Gereformeerde Kerken in Nederland. In november 1944 scheidde zich circa 10% van het kerkvolk zich af uit protest tegen de schorsing van prof.dr. K. Schilder. Deze briljante theoloog zat in theologicis niet op één lijn met de synode die hem vervolgens afzette, tegen het geldende kerkrecht in. Dwars door kerken, gezinnen, vriendschappen en zelfs huwelijken trok de Vrijmaking zijn spoor. Een kerkelijke minizuil met eigen profiel op de levensterreinen van kerk staat en maatschappij ontstond. In deze uitgave wordt na 75 jaar in woord en beeld deze kerkelijke afscheiding als beweging herdacht. De auteur, bekend kerkhistoricus en mediapersoonlijkheid, biedt in een thematische terugblik de vrijgemaakte wereld van de 'artikel 31-tigers' feilloos in kaart. Daarbij weet hij via oral history een karakteristiek beeld neer te zetten van de vrijgemaakte organisaties, opinies en kerkelijk-maatschappelijk-politieke eigenheid. Met foto's en illustraties in kleur en zwart-wit een fraaie, verzorgde uitgave in gebonden uitvoering met leeslint.

Specificaties

Nederlands | 9789055605613 | 192 pagina's

Titel Huis van de Vrijmaking : 75 jaar gereformeerd-vrijgemaakt leven in beeld en woord
Auteur G. Harinck
Secundaire auteur Koert van Bekkum
Type materiaal Boek
Uitgave Amersfoort : Vuurbaak, [2019]
Overige gegevens 192 pagina's - illustraties - 25 cm
ISBN 9789055605613
PPN 423410504
Rubriekscode 265.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gereformeerde Kerken vrijgemaakt; Geschiedenis
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Gereformeerde Kerken vrijgemaakt