Baat het niet, dan schaadt het wel
Boek

Baat het niet, dan schaadt het wel hoe helpen we kinderen die moeite hebben om naar school te gaan? (juni 2019)/ Remko Iedema

Verslag van een vader van wie de dochter ziek wordt en daardoor uitvalt op school en die te maken krijgt met medische zorg, passend onderwijs en jeugdzorg en een bureaucratisch systeem waarin het belang van het kind niet altijd voorop lijkt te staan.

Aanwezigheid

Recensie

Tussen de 5000 en 20.000 kinderen gaan niet naar school. Doordat zijn dochter ziek werd en uitviel op school kreeg de auteur, manager sociaal domein, te maken met medische zorg, passend onderwijs en jeugdzorg. Hij maakte een frustrerende reis door het systeem en ging op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat is normaal? En wat gebeurt er eigenlijk? En wat niet? Hoe komt dat? En hoe zou het beter kunnen? Hij sprak met ouders, kinderen en deskundigen. Hij constateerde dat het bureaucratisch systeem dominant is en het belang van het kind niet voorop staat. Iedereen zit er voor zijn eigen stukje en met de beste bedoelingen kijken zij door hun bril naar het kind, maar niemand ziet het hele kind. Mensen voelen zich wel verantwoordelijk, maar gedragen zich niet zo, omdat het systeem leidend is en niet het kind. Hij pleit ervoor dat professionals alles in het werk zetten om het probleem voor dat ene kind op te lossen, dat passend onderwijs en jeugdzorg op elkaar aansluiten, dat één persoon verantwoordelijk is, bevoegdheden heeft en het gesprek met het kind voert.

Specificaties

Nederlands | 9789078709350 | 238 pagina's

Titel Baat het niet, dan schaadt het wel : hoe helpen we kinderen die moeite hebben om naar school te gaan?
Auteur R.A. Iedema
Type materiaal Boek
Editie 2e druk;
Uitgave [Eindhoven] : Uitgeverij Pepijn bv, juni 2019
Overige gegevens 238 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789078709350
PPN 422376779
Rubriekscode 416.23
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kinderen; Afwijkend gedrag; Diagnostiek; Kritiek
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Gedrag