Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Over normaliteit en andere afwijkingen
Boek

Over normaliteit en andere afwijkingen (2019)/ Paul Verhaeghe

Essay over de ontwikkeling van de psychiatrie sinds de Verlichting met een oorspronkelijke visie op de huidige blik op de mens die afwijkt van 'normale' patronen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit is het 21ste deeltje in de reeks filosofische essays 'Nieuw licht'. Daarin wordt telkens aan een hedendaagse denker een vraag uit een klassiek geworden tekst voorgelegd. Nu is dat een bekende psycholoog-psychoanalyticus, hoogleraar in Gent, die al veel succesvolle boeken met zijn oorspronkelijke visie over de psychiatrie in ruime betekenis schreef. Het uitgangspunt is de dissertatie van de filosoof Foucault over de geschiedenis, en de omslag in het denken in de achttiende eeuw, 'Geschiedenis van de waanzin in de zeventiende en achttiende eeuw' (oorspronkele editie 1961; herziene Nederlandse editie 2013)*. Verhaeghe bespreekt eerst het boek van Foucault en geeft vervolgens een analyse van de veranderende verhouding tussen ons, de normalen en de anderen, de afwijkenden. Hij beschrijft hoe wij steeds meer gedisciplineerd zijn en hoe wij tegen ander gedrag aankijken. In schema's geduwd via de DSM en alles vanuit de hersenen verklarend en daarmee ruim baan makend voor medicatie waarvan het nut zeer twijfelachtig is. Het is tijd voor aan andere aanpak. Maar aan de invulling van dit laatste is hij nog niet toe. Een goed geschreven, prikkelend essay dat tot nadenken aanzet. Met literatuurverwijzingen.

Specificaties

Nederlands | 9789044643220 | 110 pagina's

Titel Over normaliteit en andere afwijkingen
Uniforme titel Geschiedenis van de waanzin in de zeventiende en achttiende eeuw
Auteur Paul Verhaeghe
Secundaire auteur Michel Foucault ; C.P. Heering-Moorman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 110 pagina's - 20 cm
Annotatie Bevat tevens een fragment uit: Geschiedenis van de waanzin in de zeventiende en achttiende eeuw / Michel Foucault ; vertaald uit het Frans door C.P. Heering-Moorman. - Amsterdam : Boom, 2013. - Vertaling van een keuze uit: Histoire de la folie à l'âge classique. - Paris : Gallimard, 1964. - (10/18). - Oorspronkelijke titel: Folie et déraison : histoire de la folie à l'âge classique. - Paris : Plon, 1961
ISBN 9789044643220
PPN 422996726
Rubriekscode 606.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychodiagnostiek
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychodiagnostiek

Relaties/Serie

Nieuw licht
Boek

Nieuw licht (2016-...)

vol.
Uitgeleend