Met andere ogen
Boek

Met andere ogen denken en doen in praktijkgestuurd onderzoek (2019)/ Jan Willem Veerman, Lex Hendriks, Hans van Huijgevoort, Anita Blonk & Thieu Dollevoet

Denk- en doe-kader voor praktijkgestuurd onderzoek, bestemd voor mensen die werken in de jeugdzorg en het onderwijs, of daarvoor in opleiding zijn.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek beschrijft in zeven hoofdstukken een denk- en doe-kader voor praktijkgestuurd onderzoek in de jeugdzorg en het onderwijs. De tekst doorloopt nauwgezet de 'onderzoekscyclus' met drie onderzoeksfasen (conceptualisering, inrichting en uitvoering) en zeven onderdelen, verankerd in de persoon van de onderzoeker en de context waarbinnen het onderzoek plaatsvindt. En met aandacht voor de betrouwbaarheid en validiteit van het onderzoek en voor ethische vragen die spelen. Ondanks vier regelmatig terugkerende concrete praktijkvoorbeelden (bijvoobeeld over pesten en over de effectiviteit van therapie) blijft de tekst erg technisch en gedetailleerd, en is daardoor lastig te lezen. Doel van het boek is om mensen uit het onderwijs en de jeugdzorg (of wie daarvoor in opleiding is) te stimuleren zelf met praktijkgestuurd onderzoek in de eigen werkomgeving aan de gang te gaan. De tekst laat zien dat dit nog niet meevalt. De auteurs zijn afkomstig van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Fontys Hogescholen en Hogeschool Windesheim. Het boek bevat veel voetnoten en een uitgebreide literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789463711449 | 269 pagina's

Titel Met andere ogen : denken en doen in praktijkgestuurd onderzoek
Auteur J.W. Veerman
Secundaire auteur Lex Hendriks ; Hans van Huijgevoort ; Anita Blonk ; Thieu Dollevoet
Type materiaal Boek
Uitgave Oud-Turnhout : Gompel&Svacina, 2019
Overige gegevens 269 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463711449
PPN 42440690X
Rubriekscode 300.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Praktijkonderzoek; Methodologie
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Praktijkonderzoek