O, zeg dat dan.
Boek

O, zeg dat dan. voor nieuwe Nederlanders : uitdrukkingen, straattaal en ander Nederlands (2019)/ auteur en illustrator: Jan Zandstra

Lijst met 1.200 uitdrukkingen met een betekenis en soms een illustratie daarbij, ten behoeve van het leren van Nederlands door anderstaligen.

Recensie

Er is een groeiende behoefte aan studie- en werkboeken voor het leren van het Nederlands als tweede taal door immigranten/nieuwe Nederlanders. De afgelopen jaren is er veel lesmateriaal ontwikkeld en gezocht naar nieuwe middelen om het Nederlands te leren spreken, lezen en schrijven. Een groot probleem bij het leren van een nieuwe taal vormen de vaste uitdrukkingen, straattaal, spreekwoorden, dubbele betekenissen en synoniemen. In de dagelijkse communicatie blijken die vaak te leiden tot misverstanden, onduidelijkheden en verwarring, dat remmend werkt op de integratie. Didactisch is het lastig de juiste middelen in te zetten om dit aspect van de taal te verwerven, vooral als het gaat om schriftelijk materiaal. Dit boek zet 1.200 uitdrukkingen op een rij, met betekenis en regelmatig een illustratie erbij. Op talrijke websites zijn vergelijkbare lijsten te vinden. Steeds is dan de vraag wat wel en niet op te nemen. Dit boekje gaat vooral over de meer traditionele uitdrukkingen. Straattaal en vooral de actuele variant daarvan, vaak een mengelmoes van meederdere talen, komt in het geheel niet aan de orde. En op de vraag hoe je dit materiaal inzet in het leerproces en met welke werkvormen wordt niet ingegaan.

Specificaties

Nederlands | 9789490807313 | 77 pagina's

Titel O, zeg dat dan. : voor nieuwe Nederlanders : uitdrukkingen, straattaal en ander Nederlands
Uniforme titel Voor nieuwe Nederlanders Uitdrukkingen, straattaal en ander Nederlands
Auteur Jan Zandstra
Type materiaal Boek
Editie 1ste druk;
Uitgave [Amersfoort] : KleurRijker Educatieve Uitgeverij, 2019
Overige gegevens 77 pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Rugtitel: Voor nieuwe Nederlanders : uitdrukkingen, straattaal en ander Nederlands
ISBN 9789490807313
PPN 421660686
Rubriekscode Nederlands 844
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse taal; Buitenlanders; Idioom ; Nederlandse taal; Buitenlanders; Taalbeheersing
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Nederlandse taal