Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje
Boek

Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje woorden die we wisten ([2019])/ Dirk Geirnaert en Roland de Bonth, met medewerking van Katrien Depuydt ; illustraties Frank Landsbergen

Aan de hand van de (vaak humoristische) uitleg van Nederlandse woorden die niet meer bestaan krijgt de lezer een zeldzaam inkijkje in de geschiedenis van de Nederlandse taal.

Recensie

Dirk Geirnaert en Roland de Bonth schreven samen dit boekje, met als ondertitel 'Woorden die we wisten'. Geirnaert werkt als onderzoeker en taalkundige bij het Instituut voor de Nederlandse taal. De Bonth is gepromoveerd historisch taalkundige en werkt in het voortgezet onderwijs. De twee schrijvers hebben dit handzame boekje gebaseerd op de rubriek 'Terug in de taal', te vinden op de website van het Instituut voor de Nederlandse taal. In tweeënzestig korte hoofdstukjes introduceren ze woorden die in de Nederlandse taal niet meer bestaan. Aan de hand van de (vaak humoristische) uitleg van die verdwenen woorden, krijgt de lezer een zeldzaam inkijkje in de geschiedenis van de Nederlandse taal. Wat is bijvoorbeeld een 'dwangzoen', wanneer bouwt iemand 'kastelen in Spanje' en wat is het verschil tussen 'voorjaar' en 'voorjaar'? Het boekje bestaat uit prettige korte stukken tekst en verbindt woorden uit het verleden met het heden. Met citaten uit oorspronkelijke bronnen, een duidelijke inhoudsopgave en index en af en toe een passende afbeelding, is dit een fijn boek om in te bladeren.

Specificaties

Nederlands | 9789463192057 | 143 pagina's

Titel Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje : woorden die we wisten
Auteur Dirk Geirnaert
Secundaire auteur Roland de Bonth ; Katrien Depuydt ; Frank Landsbergen
Type materiaal Boek
Uitgave [Leiden] : Instituut voor de Nederlandse taal, [2019] - Schiedam : Scriptum
Overige gegevens 143 pagina's - 21 cm
Annotatie Met index
ISBN 9789463192057
PPN 424318059
Rubriekscode Nederlands 844.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Taalgebruik
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Taalgebruik