De republiek, of De dood
Boek

De republiek, of De dood Philippicae en brieven (2020)/ Cicero, vertaald [uit het Latijn] en toegelicht door John Nagelkerken

Vertaling van de 14 redevoeringen die Marcus Tullius Cicero (106-43 v.Chr.) na de moord op Caesar in 44 v.Chr. hield ter berscherming van de Republiek.

Aanwezigheid

Recensie

In dit fraai uitgegeven boek staat de turbulente periode rond de moord op Caesar (44 voor Chr.) centraal. Hoewel hij niet actief in de samenzwering betrokken was, stond de beroemde redenaar en politicus Marcus Tullius Cicero er wel positief tegenover. In de nasleep van de moord hield hij, ter bescherming van de Republiek tegen Caesars mede-consul en partijgenoot Marcus Antonius, 14 felle redevoeringen die hij in navolging van de Griekse redenaar Demosthenes Philippicae noemde. Deze zijn nu door de bekende vertaler en classicus Nagelkerke voorbeeldig vertaald. Daarbij heeft hij ze geplaatst in de context van een selectie van brieven van Cicero, die vaak een persoonlijker licht werpen op Cicero's overwegingen. Noten, een chronologisch overzicht en verklarende lijsten van namen en termen helpen de lezer in deze soms gecompliceerde geschiedenis.

Specificaties

Nederlands | 9789025310714 | 407 pagina's

Titel De republiek, of De dood : Philippicae en brieven
Auteur M. Tullius Cicero
Secundaire auteur John Nagelkerken
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
Overige gegevens 407 pagina's - kaarten - 23 cm
Annotatie Met register - Vertaling van: De Republica
ISBN 9789025310714
PPN 423039571
Rubriekscode 923.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Caesar, C. Julius ; Politieke moorden; Romeinse Rijk
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Caesar