The swallows of Kabul
DVD

The swallows of Kabul ([2020])/ directed by Zabou Breitman & Eléa Gobbé-Mévellec

In het in 1998 door de Taliban bestuurde Afghanistan heeft een ondoordachte actie van een jongeman grote gevolgen voor hem en zijn vriendin.

Aanwezigheid

Recensie

Franse animatiefilm uit 2019, geregisseerd door Zabou Breitman en Eléa Gobé Mévellec. Bewerking van de gelijknamige roman van Yasmina Khadra (2002). In de zomer van 1998 ligt Kaboel in puin en is de Taliban aan de macht in Afghanistan. De jonge Mohsen en Zunaira houden van elkaar en blijven, ondanks het dagelijkse geweld, geloven in een mooie toekomst. Een ondoordachte actie van Mohsen zal hun leven echter voorgoed veranderen. Vertoond op het filmfestival van Cannes in 2019. Beoordeling IMDb: 7,1. Pauline Kleijer (Volkskrant 25-9-'19): 'Veel ruimte voor nuance biedt het verhaal ook niet: The Swallows of Kabul is een eenvoudige vertelling over goed en kwaad. (...) Dat de film ontroert, ligt vooral aan de stille momenten, waarin de beelden voor zich spreken. De boerka, dat alles bedekkende stuk stof, speelt daarbij een sleutelrol' (3 sterren). Ronald Rovers (Trouw 26 -9-'19): 'Zonder het ergens hardop te zeggen, is dat het idee dat de film het meest uitdraagt: de dictatuur is een virus dat zich in de gedachten van mensen nestelt en het extreme normaal doet lijken. (...) Dit is horror in aquareltinten' (4 sterren). Arjan Welles (Filmtotaal 26-9-'19): 'Intrigerende en indringende animatiefilm over hoe de taliban eind jaren negentig het dagelijks leven beïnvloeden' (4 sterren).

Specificaties

Frans | 5425037941273

Titel The swallows of Kabul
Uniforme titel Les hirondelles de Kaboul
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Zabou Breitman ; Eléa Gobbé-Mévellec ; Simon Abkarian ; Zita Hanrot ; Yasmina Khadra
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Imagine, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (80 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Stemacteurs onder anderen: Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud. - Frans gesproken, Nederlands ondertiteld - Gebaseerd op een roman van Yasmina Khadra - Videoversie van de animatiefilm: Frankrijk, 2018 - Oorspronkelijke titel: Les hirondelles de Kaboul
ISBN 5425037941273
PPN 424656264
Genre sociale roman
Thematrefwoord Taliban ; Afghanistan
Taal Frans