De belofte
Boek

De belofte een bitterzoete liefdesgeschiedenis in de tijd van de VOC ([2019])/ André Nuyens, Nienke Nuyens & Karin van der Laan, naar een idee van Roel Vente ; omslagontwerp, redactie, layout en zetwerk: Jaap Verheij

Maerten vaart mee op een VOC-schip naar Nederlands-Indië. De reis is vol gevaar. Bereikt hij wel zijn bestemming en wat is toch zijn geheim? Vanaf ca. 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De onervaren Maerten van Wuyver stapt als scheepsjongen op het VOC-schip Land van Beloften en vaart naar Nederlands-Indië. Het eerste deel beschrijft de lange zware reis. Maerten heeft een geheim en weet zich met moeite staande te houden. De kapitein is een bullebak en het schip valt bijna ten prooi aan piraten. Hulp komt van matroos Thomas en prostituee Dirkje, die hij kort voor vertrek toevallig heeft ontmoet. De ondertitel 'Een bitterzoete liefdesgeschiedenis in de tijd van de VOC' krijgt in het tweede deel betekenis. Daarin volgen ingrijpende toevalligheden elkaar snel op. Aan het slot maakt het verhaal een plotwending. Het leest als een trein door de vele dialogen en spannende scènes. Als geheel is het enigszins onevenwichtig. De schrijfstijl past bij 12-15 jaar; de leeftijd van Maerten is onduidelijk. Aan de binnenkant van de omslag is een topografische kaart opgenomen met de route van een VOC-schip. Voorin staat het lied 'Daar was laatst een meisje loos'. Achterin een korte geschiedenis van de VOC met zwart-witillustraties en meer extra's zoals o.a. informatie over vrouwen en de VOC, een verklarende woordenlijst, verantwoording en dankwoord.

Specificaties

Nederlands | 9789491748875 | 191 pagina's

Titel De belofte : een bitterzoete liefdesgeschiedenis in de tijd van de VOC
Auteur André Nuyens
Secundaire auteur Nienke Nuyens ; Karin van der Laan ; Roel Vente ; Jaap Verheij
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cichorei, [2019]
Overige gegevens 191 pagina's - zwart-wit illustraties, kaarten - 23 cm
ISBN 9789491748875
PPN 422407348
Genre historische roman - zeeverhaal
Thematrefwoord VOC ; Nederlands Oost-Indie ; Vriendschap ; Verliefdheid
Taal Nederlands