De geknipte genen
Boek

De geknipte genen hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven en waarom iedereen dat moet weten (februari 2020)/ Hetty Helsmoortel, eindredactie: Remco Houtman-Janssen

Introductie tot Crispr, een technologie waarmee het DNA gemanipuleerd kan worden, en welke mogelijkheden en ethsche dilemma's dat oplevert.

Aanwezigheid

Recensie

De biotechnologe en Crispr-expert Hetty Helsmoortel (35) bespreekt glashelder de essentie, mogelijkheden, gevaren, dilemma's en betekenis van Crispr. Het is de hedendaagse revolutionaire techniek om snel en precies aanpassingen te doen in het DNA (de basis van ons leven). De eerste vier hoofdstukken gaan over de Crispr-technologie, de volgende vijf over toepassingen bij plant, dier en mens. Crispr biedt prachtige kansen: gemodificeerde planten waardoor honger in de wereld uitgeroeid kan worden; bestrijding van virussen; nieuwe geneesmiddelen (kanker; alzheimer). De eerste genetisch gewijzigde baby's zijn reeds ter wereld gebracht. Er duiken ook ethische dilemma's op: sleutelen aan embryo's; kinderen met bepaalde eigenschappen op bestelling. Doel van deze publicatie, een prima introductie in Crispr en de toekomst, is iedereen in staat te stellen deel te kunnen nemen aan de noodzakelijke publieksdiscussie hierover. Met illustraties, helaas geen register en bronvermeldingen (wel hier en daar een - onvolledige - literatuurverwijzing). Een buitengewoon waardevol werk voor iedereen; een must-read.

Specificaties

Nederlands | 9789463931526 | 191 pagina's

Titel De geknipte genen : hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven en waarom iedereen dat moet weten
Auteur Hetty Helsmoortel
Secundaire auteur Remco Houtman-Janssen
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave [Gent] : Borgerhoff & Lamberigts, februari 2020
Overige gegevens 191 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Omslag vermeldt: Nerdland - 1e druk: 2020
ISBN 9789463931526
PPN 426391446
Rubriekscode 573.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen DNA
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord DNA