Dandy uit het noorden
Boek

Dandy uit het noorden (2017)/ Jan Guillou, vertaald [uit het Zweeds] door Bart Kraamer

De jongste van drie Noorse bouwkundige broers vindt in Engeland begin twintigste eeuw een levenspartner in een medestudent. Vervolg op 'Bruggenbouwers'.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 26/09/2024
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. - Literaire romans GUIL

Recensie

Tweede deel van de serie 'De grote eeuw' van de bekende Zweedse schrijver (1944). De arme Noorse visserszonen Lauritz, Oscar en Sverre zijn door een liefdadigheidsorganisatie in Bergen in de gelegenheid een ingenieursstudie aan de prestigieuze technische universiteit in het Duitse Dresden te voltooien. In het eerste deel 'Bruggenbouwers' stonden Lauritz en Oscar centraal. Nu draait het verhaal om de kunstzinnige Sverre die samen met zijn adellijke Engelse studiegenoot Albie, in het Londen van het begin van de twintigste eeuw, hun homoseksuele relatie als dandy's in de kring van de met schandalen omgeven Bloomsbury-groep vorm geven. Hier kan men vrijelijk over kunst, de liefde en politiek discussiëren. Guillou schetst de van strenge conventies omgeven Engelse maatschappij, waardoor een openlijk beleven van de seksuele geaardheid onmogelijk is. De roman grijpt weer terug op het ijzige Noorwegen en de Afrikaanse hitte van 'Bruggenbouwers' en schetst indringend de invloed van de Eerste Wereldoorlog en het opkomende fascisme op het leven van de broers. Opnieuw een pageturner!

Specificaties

Nederlands | 9789044634891

Titel Dandy uit het noorden
Auteur Jan Guillou
Secundaire auteur Bart Kraamer
Type materiaal Boek
Editie Zesde druk;
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2017
Overige gegevens - 23 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: Drie broers, twee oorlogen, één eeuw - 1e druk Nederlandse uitgave: 2013 - Vertaling van: Dandy. - Stockholm : Piratförlaget, 2012. - (Det stora århundradet ; 2)
ISBN 9789044634891
PPN 410372064
Genre historische roman
Thematrefwoord Bloomsbury group ; Homoseksuele mannen ; Bouwkunde ; Engeland; 1900-1939
Taal Nederlands

Relaties/Serie

De grote eeuw
Boek

De grote eeuw (2012-...)

vol. dl. 2
Uitgeleend
Jan Guillou