Kapitaal en ideologie
Boek

Kapitaal en ideologie ([2020])/ Thomas Piketty, uit het Frans vertaald door Ilse Barendregt, Marianne Gaasbeek, Reintje Ghoos, Alexander van Kesteren, Jan Pieter van der Sterre en Nele Ysebaert

Studie naar ongelijkheid en de opvattingen daarover door de eeuwen heen, waarbij een trend naar meer gelijkheid wordt geconstateerd, terwijl een somber beeld wordt gegeven van de huidige stand van zaken waarin de maatschappelijke discussie enkel gaat over cultuur en identiteit.

Aanwezigheid

Recensie

Ongetwijfeld bereikt Piketty met deze opvolger van 'Kapitaal in de 21ste eeuw' (2013)* wederom een groot publiek. Hij betoogt dat ongelijkheid voortkomt uit keuzes en opvattingen en laat de lezer ter onderbouwing van zijn stelling kennis maken met gegevens over ongelijkheid en ideologie uit vele eeuwen geschiedenis, uiteenlopend van de standenmaatschappijen, slavenstaten en koloniale staten tot de moderne hyperkapitalistische samenlevingen. Piketty constateert een langetermijntrend naar gelijkheid. Tegelijkertijd schetst hij een somber beeld van de huidige stand van zaken. Eind jaren tachtig trad namelijk een kentering op in de naoorlogse ontwikkeling van snel afnemende ongelijkheid. Het politieke debat van de laatste decennia gaat ook niet meer zozeer over economie en ongelijkheid als wel over cultuur en identiteit: 'borders'. Met bronverwijzingen, talrijke figuren en tabellen en in de conclusie, die soms leest als een politiek pamflet, een oproep tot participatief socialisme.

Specificaties

Nederlands | 9789044543179 | 1122 pagina's

Titel Kapitaal en ideologie
Auteur Thomas Piketty
Secundaire auteur Ilse Barendregt
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2020]
Overige gegevens 1122 pagina's - grafieken, tabellen - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Capital et idéologie. - Paris : Éditions du Seuil, (c)2019. - (Les livres du nouveau monde)
ISBN 9789044543179
PPN 423700065
Rubriekscode 331.22
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sociale ongelijkheid; Geschiedenis ; Neoliberalisme; Geschiedenis; Politieke filosofie ; Neoliberalisme; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Sociale ongelijkheid