Europa
Boek

Europa de eerste 100 miljoen jaar ([2020])/ Tim Flannery, vertaald [uit het Engels] door Auke van den Berg, Fred Hendriks en Wilfried Simons ; kaarten Simon Barnard

De geologische ontstaansgeschiedenis van Europa, van honderd miljoen jaar geleden tot nu, met de ontwikkeling van flora en fauna en uiteindelijk de mens, met zijn invloed op de leefomgeving.

Aanwezigheid

Recensie

Dit is een interessante ontdekkingstocht naar de geologische ontstaansgeschiedenis van Europa. Met daaraan gekoppeld de dierenwereld uit die tijd (fossiele resten, of nog bestaand). In een moeilijk voorstelbare tijdsperiode van honderd miljoen jaar geleden tot nu. Een continent van aanvankelijk alleen losse eilanden. Met zeer wisselende klimaatomstandigheden. Een dalende zeespiegel tijdens ijstijden met allerlei landbruggen. Gebergtevorming en vulkanisme. Massaal uitstervende dieren- en plantengemeenschappen. Migraties in alle richtingen. Het ontstaan van de mens die steeds meer (negatieve) invloed op de leefomgeving krijgt. De tekst bevat veel feitelijke gegevens (waaronder namen van diersoorten), maar volgt hoofdlijnen om het geheel overzichtelijk te houden. Wie de lijn kan en wil volgen, krijgt een boeiend inzicht in het verleden en heden van het huidige Europa. Met bescheidenheid voor de mens als soort, gezien de turbulente voorgeschiedenis. De Australische auteur, bioloog en paleontoloog (1956) heeft lastige stof toegankelijk gemaakt, ook al is voorkennis over geologie en zoölogie wel gewenst. Het is jammer dat er buiten het katern met twintig foto's in zwart-wit en kleur en enkele kaartjes niet meer illustraties zijn i.v.m. de leesbaarheid. Met noten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789045037769 | 399 pagina's

Titel Europa : de eerste 100 miljoen jaar
Auteur Tim Flannery
Secundaire auteur Auke van den Berg ; Fred Hendriks ; Wilfried Simons ; Simon Barnard
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2020]
Overige gegevens 399 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaarten - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Europa : a natural history. - Text Publishing, (c)2018
ISBN 9789045037769
PPN 422943045
Rubriekscode Europa 565
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Europa; Geologie
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Europa