Eens ging de zee hier tekeer
Boek

Eens ging de zee hier tekeer het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners ([2020])/ Eva Vriend, kaarten Kaartbeeld, Margot Stoete ; stambomen Martijn van der Riet

Over de ontwikkeling van de Zuiderzeeplaatsen na de afsluiting in 1932 tot heden, aan de hand van het reilen en zeilen van vier vissersfamilies uit Volendam, Urk, Bunschoten-Spakenburg en Wieringen.

Aanwezigheid

Recensie

Historica/schrijfster Eva Vriend (1973) is er met dit boek over de ontwikkeling van de Zuiderzeeplaatsen na de afsluiting in 1932 tot heden in geslaagd een boeiend en echt grensverleggend verhaal te vertellen. Centraal staan vier vissersfamilies uit Urk, Wieringen, Bunschoten-Spakenburg en Volendam voor wie de afsluiting van de Zuiderzee allesbepalend is geweest voor leven, werk en identiteit. De passie van het vissen (Zuiderzee, IJsselmeer én Noordzee), hard werken en een sterk gemeenschapsgevoel vormen voor alle betrokkenen de rode draad in het bestaan. Dat geldt ook voor die families die - vaak noodgedwongen - overstapten naar andere vakgebieden/beroepen en daarin succesvol werden. Dit boek vertelt het volledige verhaal en is up-to-date tot en met de allerlaatste ontwikkelingen dankzij de uitvoerige research van de auteur en de medewerking van betrokken families. Een mooie, meeslepend geschreven uitgave over een onderwerp dat veel lezers tot de verbeelding zal spreken. Bevat kaartjes in zwart-wit, stambomen van de vier families en twee katernen met o.a. historisch fotomateriaal in zwart-wit en kleur. Met mooi verzorgd omslag en bronnenoverzicht. De auteur schreef eerder o.a. 'Het nieuwe land : het verhaal van een polder die perfect moest zijn' (2013)*.

Specificaties

Nederlands | 9789045036311 | 357 pagina's

Titel Eens ging de zee hier tekeer : het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners
Auteur Eva Vriend
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2020]
Overige gegevens 357 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - foto's, kaarten - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045036311
PPN 424318261
Rubriekscode 938
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zuiderzeegebied; Geschiedenis; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Zuiderzeegebied