Het leven kan anders
Boek

Het leven kan anders ([2019])/ François Jullien, vertaald [uit het Frans] door Evelien Van Beeck ; nawoord door Evelien Van Beeck

Filosofische beschouwing over de wijze waarop ervaringen uit het eigen, persoonlijke leven ('crisissen') na reflectie een bron kunnen zijn voor een tweede, geheel ander leven.

Aanwezigheid

Recensie

De Nederlandstalige titel 'Het leven kan anders' sluit beter aan bij de boodschap die François Jullien (1951) vertolkt dan het Franse 'Une seconde vie', alsof er na het eerste een tweede leven komt. Het nawoord van de vertaalster, dat het best eerst gelezen kan worden, legt de bewuste keuze van de titel uit. Samengevat: een tweede leven zou eerder een herhaling kunnen zijn van het eerste, terwijl hij eerder de bedoeling heeft te wijzen op het grijpen van een 'nieuwe kans', een herneming. Sommige gebeurtenissen in je huidige leven, 'crisissen' genoemd, zijn er de oorzaak van dat je het leven anders gaat aanpakken, lessen waardoor je 'tweede leven' er totaal anders uitziet, een 'overgang naar een volgend leven', een transformatie. Door reflectie, nadenken en het maken van balansen na een negatieve gebeurtenis ga je anders leven, je krijgt als het ware een 'tweede leven'. De auteur beschrijft dit transformatieproces teneinde te vermijden geleefd te worden. Vallen met een noodzakelijk wederopstaan. Zo wordt je 'tweede leven' het échte gekozen leven. Verfrissend, aanstekelijk standpunt. De auteur is de op dit moment meest vertaalde Franse filosoof en daarenboven sinoloog. Dit boek is zijn eerste in het Nederlands vertaalde boek. Met een nawoord en eindnoten van de vertaalster.

Specificaties

Nederlands | 9789083003702 | 158 pagina's

Titel Het leven kan anders
Auteur François Jullien
Secundaire auteur Evelien Van Beeck
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Lontano, [2019]
Overige gegevens 158 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Une seconde vie. - Editions Grasset & Fasquelle, (c)2017
ISBN 9789083003702
PPN 424058057
Rubriekscode 157.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Existentialisme
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Existentialisme