De ideale ambtenaar
Boek

De ideale ambtenaar inzichten voor de professional in de publieke sector ([2019])/ Ronald Derks en Bas van Leeuwen, met bijdragen van Jeroen Busscher

Studieboek voor publieke professionals dat inzicht biedt in hun rol in verschillende politiek-maatschappelijke contexten.

Aanwezigheid

Recensie

In Nederland werken ruim 900.000 ambtenaren voor de ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten en andere overheidsinstanties. De verschillende opvattingen over hoe zij zich moeten gedragen, zijn terug te brengen tot waarden als rechtmatigheid, integriteit, gelijkheid, transparantie, participatie, legitimiteit, verantwoording, effectiviteit, efficiëntie en professionaliteit. Hoe verhouden deze waarden zich tot elkaar en tot de dynamiek van het maatschappelijke en politieke krachtenveld waarin ambtenaren werken? De auteurs willen ambtenaren aan het denken zetten over hun rol in diverse contexten. In het eerste deel van het boek presenteren zij drie ideaaltypische rollen: de Bureaucraat, de Ondernemer en de Verbinder. Het tweede deel bevat handvatten en oefeningen om de opgedane kennis en inzichten te vertalen naar de specifieke context van de individuele lezer. Het resultaat is een inspirerend, toegankelijk geschreven studieboek voor publieke professionals. Bevat vele voorbeelden en citaten van ambtenaren, oefeningen en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789047009306 | 190 pagina's

Titel De ideale ambtenaar : inzichten voor de professional in de publieke sector
Auteur Ronald Derks
Secundaire auteur Bas van Leeuwen ; Jeroen Busscher
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Business Contact, [2019]
Overige gegevens 190 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789047009306
PPN 398136998
Rubriekscode 316.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ambtenaren; Professionalisering ; Bestuurswetenschap
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Ambtenaren