Diamantkinderen
Boek

Diamantkinderen Amsterdamse Diamantjoden en de Holocaust ([2020])/ Bettine Siertsema

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden de nazi's plannen om een eigen diamantindustrie op te zetten. Met het oog op de benodigde expertise bleef een groep Joden die werkzaam was in die bedrijfstak met hun gezinnen lange tijd vrijgesteld van deportatie. Toch werden in 1944 ook zij naar Bergen-Belsen gestuurd. Toen het Duitse plan op niets uitliep werden van de ene dag op de andere de mannen en vervolgens de vrouwen afgevoerd naar andere kampen, waar velen omkwamen. De kinderen bleven ontredderd en zonder bescherming achter. Zij zouden ten dode opgeschreven zijn in het door honger en tyfus geteisterde kamp, als een Pools-Joodse vrouw, 'Schwester Luba', zich niet over hen ontfermd had. Dankzij haar overleven de meeste van de bijna vijftig kinderen. Diamantkinderen vertelt hun opmerkelijke verhaal, zoveel mogelijk in hun eigen woorden. Daarbij is gebruik gemaakt van video-interviews uit de jaren negentig en van speciaal voor dit boek uitgevoerde interviews met nog in leven zijnde kinderen.Geschiedenis van de groep Nederlandse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk niet werden gedeporteerd omdat ze werkzaam waren in de diamantindustrie, maar later toch naar het kamp Bergen-Belsen werden gestuurd, met speciaal aandacht voor het lot van de kinderen in deze groep.

Recensie

Gedurende de Holocaust waren er verschillende groepen joden tijdelijk uitgezonderd van deportatie. Dat kon om allerlei redenen zijn, maar het draaide er altijd om dat de Duitsers deze groepen nodig dachten te hebben. De mensen die in de (veelal Amsterdamse) diamant-industrie werkten, waren één van deze. Uiteindelijk werd de groep 'Diamantjoden' toch gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Dit boek beschrijft hun lot en vooral dat van de kinderen die alleen achterbleven in het kamp nadat hun ouders waren gedeporteerd naar onder meer Auschwitz. Zij werden bijna allemaal gered door de zorgen van een Pools-joodse vrouw, Luba Tryszynska. Bijzonder aan het boek is, dat het verhaal zeer nauwkeurig wordt gereconstrueerd aan de hand van vele getuigenissen uit de jaren negentig of (opgeschreven) direct na de oorlog. Daarmee komt de peilloze misère waarin de kinderen aan het eind van de oorlog in Bergen-Belsen terecht kwamen, extra sterk over. De auteur voegt aan het eind van het boek een interessant hoofdstuk toe over 'De complexiteit van de herinnering'. Het boek is voorzien van enkele zwart-witfoto's, een bronnenoverzicht, een literatuurlijst en overzichten van interviews en websites.

Specificaties

Nederlands | 9789493028340 | 224 pagina's

Titel Diamantkinderen : Amsterdamse Diamantjoden en de Holocaust
Auteur Bettine Siertsema
Type materiaal Boek
Uitgave [Hilversum] : uitgeverij Verbum, [2020]
Overige gegevens 224 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789493028340
PPN 425005453
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Diamantairs; Amsterdam; Wereldoorlog II ; Joodse kinderen; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging