Oorlog in inkt
Boek

Oorlog in inkt dagboekverhalen ([2020])/ Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda

Hoe was het om in de Tweede Wereldoorlog het bombardement van Rotterdam mee te maken? Lees ook hoe George drie concentratiekampen overleefde en Felix de slag om Arnhem meemaakte. Kinderen van 10 tot 18 vertellen erover in veertien verhalen, gebaseerd op dagboeken. Met zwart-witte pentekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Displaytafel 'Young Adult / Boekenweek van Jongeren'- 2e verd. WERELDOORLOG II BRIN

Recensie

Net als Anne Frank hielden meer jongeren in de oorlog een dagboek bij. De samenstellers van deze verhalenbundel maakten een selectie uit de collectie jongerendagboeken van het NIOD en schreven op basis daarvan veertien verhalen. Zo is er het verhaal van Annie die lid wordt van de NSB, van George die drie concentratiekampen overleefde en van Felix die de slag om Arnhem meemaakte. De verhalen geven samen een goed beeld van hoe het is om in oorlogstijd op te groeien. Elk verhaal wordt ingeleid met korte algemene informatie over de context en besloten met informatie over hoe het de dagboekschrijver verder is vergaan. Bijna elk verhaal is geïllustreerd met een zwart-witte pentekening. Achter in het handzame boek staat een verklarende woordenlijst. De verhalen van kinderen van 10 t/m 18 jaar zijn toegankelijk en aansprekend, maar het is ietwat jammer dat het boek nauwelijks originele dagboekfragmenten van de veertien jongeren bevat. De auteurs lichten niet toe waarom ze daarvoor gekozen hebben. Juist die authentieke stemmen zouden het boek nog meer kracht verleend hebben. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789021680170 | 207 pagina's

Titel Oorlog in inkt : dagboekverhalen
Auteur Annemarie van den Brink
Secundaire auteur Suzanne Wouda ; Steef Liefting
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Ploegsma, [2020]
Overige gegevens 207 pagina's - zwart-wit illustraties - 22 cm
Annotatie Illustraties: Steef Liefting - Met literatuuropgave
ISBN 9789021680170
PPN 424511010
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Wereldoorlog II; Stadskinderen; Dagboeken ; Stadskinderen; Nederland; Wereldoorlog II; Dagboeken
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II