Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De Mauritslinie
Boek

De Mauritslinie strategisch steekspel langs de Waal : van Loevestein tot aan Schenkenschans ([2019])/ Wim Huijser en Rien van den Heuvel, in samenwerking met: Louis Dolmans en Ferdinand van Hemmen ; eindredactie: Willem Jan van Klinken ; fotografie: Wim Wilmers

(Cultuur)historische en landschapsstudie over de Mauritslinie, die langs de grote rivieren (met name de Waal) liep en tijdens de Tachtigjarige Oorlog een verdedigingslinie vormde voor de noordelijke gewesten.

Aanwezigheid

Recensie

Huijser schrijft over de snijvlakken tussen historie, literatuur en landschap en is auteur van 'Dichter bij Dordt' (over C. Buddingh, 2015). Van den Heuvel is toneelschrijver, dicht en publiceert over de Gelderse heemkunde. Dit boek werd geschreven in opdracht van de Stichting Onze Waal, die de Mauritslinie weer zichtbaar wil maken in het landschap. Deze vormde in de Tachtigjarige Oorlog de zuidelijke begrenzing van de Noordelijke Nederlanden. De grens liep langs de grote rivieren en werd een strategische verdedigingslinie van versterkte steden, schansen, forten en wachttorens om de Spaanse legers tegen te houden, waarbij de Romeinse limes voorbeeld waren. De auteurs gaan in op Maurits van Nassau als veldheer, de turbulente ontwikkeling van de vestingdriehoek Gorinchem-Woudrichem-slot Loevestein, de resten van het dubbele Beleg van Zaltbommel, de vrede bewaren op fort De Voorn en de Schenkenschans als slot op de achterdeur van de Republiek. Geschiedschrijving wordt verweven met zowel landschap, het literaire als fysieke culturele erfgoed van de linie. Met talrijke illustraties, nawoord en literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789492576255 | 168 pagina's

Titel De Mauritslinie : strategisch steekspel langs de Waal : van Loevestein tot aan Schenkenschans
Auteur Wim Huijser
Instelling /Stichting Onze Waal
Secundaire auteur Louis Dolmans ; Willem Jan van Klinken ; Wim Wilmers ; Rien van den Heuvel
Type materiaal Boek
Uitgave Woudrichem : Pictures Publishers, [2019]
Overige gegevens 168 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Uitgave op initiatief van Stichting Onze Waal - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789492576255
PPN 424162717
Rubriekscode Gelderland 986.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mauritslinie ; Maurits (prins van Oranje, 1567-1625)
Trefwoord Gelderland
De Voorn
Zaltbommel
Waal
Verdedigingswerken
Tachtigjarige Oorlog
Militaire geschiedenis; 16e eeuw
Militaire geschiedenis; 17e eeuw
Persoonsnaam Maurits, prins (1567-1625)
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Verdedigingswerken