Het bolwerk
Boek

Het bolwerk macht en misbruik achter de gesloten deuren van de Zweedse Academie ([2020])/ Matilda Gustavsson, vertaald uit het Zweeds door Eline Jongsma en Janny Middelbeek-Oortgiesen

Journalistiek onderzoek naar seksueel misbruik binnen de kringen van de Zweedse Academie, het prestigieuze instituut dat Nobelprijzen toekent.

Aanwezigheid

Recensie

Een journaliste bij de krant Dagens Nyheter onderzoekt of 'MeToo' in Amerika - met in de hoofdrol Harvey Weinstein - ook in Zweden speelt. Ze stuit in haar onderzoek op verhalen over Jean Claude Arnault, getrouwd met een prominent lid van de Zweedse Academie: een zeer prestigieus instituut dat jaarlijks de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur kiest. Uiteindelijk vindt ze achttien vrouwen die hun verhaal willen doen. Jonge vrouwen die hij seksueel misbruikt en het zwijgen oplegt door te dreigen hun carrière te breken. Ook blijkt dat leden van de Academie er van wisten, dat gedoogden en bovendien (onrechtmatig) geld aan hem beschikbaar stelden voor een cultuurcentrum dat door hem werd geëxploiteerd. Deze publicatie leidt tot een groot schandaal in Zweden. Een aantal leden van de Zweedse Academie treedt terug, de Nobelprijs wordt niet uitgereikt en de dader krijgt gevangenisstraf. Goed geschreven, spannend. Soms is het wat lastig om de verhalen van verschillende vrouwen uit elkaar te houden.

Specificaties

Nederlands | 9789038806532 | 302 pagina's

Titel Het bolwerk : macht en misbruik achter de gesloten deuren van de Zweedse Academie
Auteur Matilda Gustavsson
Secundaire auteur Eline Jongsma ; Janny Middelbeek-Oortgiesen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, [2020]
Overige gegevens 302 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Klubben. - Stockholm : Albert Bonniers, 2010
ISBN 9789038806532
PPN 423056999
Rubriekscode 308.19
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Seksueel misbruik; Zweden; Verhalen ; Nobelprijzen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Seksueel misbruik