Moxie [Nederlands]
Boek

Moxie [Nederlands] (maart 2020)/ Jennifer Mathieu, vertaling Renée Salome en Laura Weeda

Vivian Carter is het zat. Ze is haar leraren zat, die altijd op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kleding-voorschriften van school zat, en de jongens die de meisjes in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar ze is het vooral zat zich altijd aan de regels te houden. De moeder van Viv was een stoere punkrocker in de jaren negentig, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint Viv met Moxie, een feministisch "zine' dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar algauw verspreiden ook andere meisjes de boodschap van Moxie. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart. - Bron: uitgeversinformatieVivian (16, ik-persoon) is het zat hoe meiden op haar school behandeld worden. Ze besluit in het geheim een tijdschrift te maken en op school te verspreiden. Daarin brengt ze samen met haar vriendinnen de seksistische en racistische praktijken op school onder de aandacht. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De 16-jarige Vivian heeft een doodnormaal leven op een Texaanse middelbare school. Ze valt het liefst niet op. Maar haar moeder was vroeger een echte rebel. Langzaam begint Vivian de ongelijke behandeling van meisjes op haar school zat te worden. Zo zat dat ze besluit een blaadje uit te brengen dat lijkt op een 'zine' uit de jaren negentig, een tijdschrift met een feministische boodschap. Geïnspireerd door haar moeder en vol goede moed brengt ze het seksisme en racisme op haar school onder de aandacht. Al snel volgen meer acties en niet alleen door Vivian. Het verhaal beschrijft de kracht van schoolmeisjes en de problematische minderwaardige rol waarin ze worden geduwd op een Amerikaanse highschool waar seksuele intimidatie veelvuldig voorkomt. Vivian ontwikkelt zich van een braaf onopvallend meisje tot een geheime rebel, die de ongelijke wereld waarin ze leeft wil veranderen. Ook al wordt ze op een zijspoor gezet door een verliefdheid, Vivians vriendschappen maken haar tot een ware strijdster. Met afwisselend luchtige humor en stevige feministische uitspraken is het verhaal een uitnodiging voor alle tienermeiden om op te staan voor rechtvaardigheid. Wordt verfilmd door Netflix. De sfeer is vergelijkbaar met 'Trinkets' en 'Kill the Boy Band'. Vanaf ca. 15 jaar, evt. ook jonger.

Specificaties

Nederlands | 9789463338486 | 382 pagina's

Titel Moxie [Nederlands]
Auteur Jennifer Mathieu
Secundaire auteur Renée Salome ; Laura Weeda
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Veghel : Imagine, maart 2020
Overige gegevens 382 pagina's - 21 cm
Annotatie Op omslag: Tijd om terug te slaan - Oorspronkelijke uitgave: Moxie : time to fight like a girl. - New York : Roaring Book Press, MacMillan Publishers, 2017
ISBN 9789463338486
PPN 424551497
Genre schoolverhaal
Thematrefwoord Feminisme ; Discriminatie ; Racisme ; Protestacties ; Schoolleven
Taal Nederlands