The interpreter
DVD

The interpreter ([2020])/ regie: Martin Sulík

Een tachtigjarige Slowaak gaat samen met een zeventigjarige Oostenrijker, zoon van een SS-officier, op reis door Slowakije, op zoek naar getuigen van de daden van de SSer.

Aanwezigheid

Recensie

Drama van de Slowaakse filmmaker Martin Sulík (Cigán; The garden) met Peter Simonischek (Toni Erdmann) en Jiri Menzel. De tachtigjarige Slowaakse tolk Ali Ungár (Menzel) heeft uit een boek van een Oostenrijkse SS-officier geconcludeerd dat deze verantwoordelijk is voor de executie van zijn ouders. Hij reist naar Wenen om de man dood te schieten, maar treft alleen diens zeventigjarige zoon George thuis. George vertelt dat zijn vader overleden is en dat hij geen contact met hem had. George raakt geïntrigeerd door het verhaal van Ali en samen gaan ze op reis door Slowakije, op zoek naar wat er echt gebeurd is. Berend Jan Bockting (Volkskrant 30-10-'19) ziet 'een wat oubollige en formulematige roadmovie, op gepaste afstand van Sulíks beste werk, waarin twee tegenpolen op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.' Joost Broeren-Huitinga (Filmkrant 21-10-'19) ervaart het anders: '(...) tragikomisch tweetal (...) Vakkundig balanceert de regisseur in de roadmovie die volgt op de precaire grens tussen odd couple-komedie en Holocaust-drama. Dat hij niet van het slappe koord dondert, is voor een belangrijk deel te danken aan zijn twee hoofdrolspelers. (...) Sulík creëert in zijn fictie gaandeweg steeds meer doorkijkjes naar de realiteit (...)'.

Specificaties

Slovaaks | 9789492059628

Titel The interpreter
Uniforme titel Tlmocník
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Martin Sulík ; Jiri Menzel ; Peter Simonischek
Type materiaal DVD
Uitgave Arnhem : Contact Film, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (113 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Jirí Menzel, Peter Simonischek, Zuzana Mauréry. - Duits, Slowaaks en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Slowakije : Titanic s.r.o., 2018 - Oorspronkelijke titel: Tlmocník
ISBN 9789492059628
PPN 425805212
Thematrefwoord Jodenvervolging ; Tsjechoslowakije; Wereldoorlog II ; Herinneringen
Taal Slovaaks