Een meisje op Schindler's list
Boek

Een meisje op Schindler's list het waargebeurde verhaal van Rena Finder ([2020])/ Rena Finder & Joshua M. Greene, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Carla Hazewindus

Het Joodse meisje Rena Finder groeit op in de Poolse stad Krakau. Als ze elf is wordt Polen bezet door de nazi's. Doordat Rena terechtkomt in de fabriek van Oskar Schindler, heeft zij de gruwelen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en een verblijf in Auschwitz kunnen overleven. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De Joodse Rena Finder groeide op in de Poolse stad Krakau. Ze was elf toen de nazi's kwamen, de Joden beperkingen oplegden, hun banen en eigendommen afnamen, hen opsloten in een getto en tenslotte transporteerden naar werk- en vernietigingskampen. In dit aangrijpende verhaal beschrijft Rena hoe zij als tiener deze tijd beleefde, voortdurend leefde in angst, familie en vrienden kwijt raakte, en hoe ze samen met haar moeder het geluk had om te mogen werken in de fabriek van Oskar Schindler. Na de oorlog bleek hun oude huis in Krakau bewoond door anderen en familie was er niet meer. De nu 90-jarige schrijfster pakte na de oorlog het leven weer op. Ze trouwde en verhuisde naar de VS, waar ze in de jaren zeventig in scholen sprak over haar oorlogservaringen. Door enkele persoonlijke foto's aan het eind van het boek komt het verhaal nog dichterbij. Dit indrukwekkende, vlot leesbare verhaal in veertien getitelde hoofdstukken vormt een pleidooi voor de jeugd om deze gruwelijke tijd niet te vergeten en de ogen niet te sluiten voor huidige onderdrukking van bevolkingsgroepen. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789020654684 | 132 pagina's

Titel Een meisje op Schindler's list : het waargebeurde verhaal van Rena Finder
Auteur Rena Finder
Secundaire auteur Joshua m. Greene ; Carla Hazewindus
Type materiaal Boek
Editie [1e druk];
Uitgave [Alkmaar] : Kluitman, [2020]
Overige gegevens 132 pagina's, 9 ongenummerde pagina's platen - zwart-wit illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: My survival : a girl on Schindler's list. - New York : Scholastic Press, 2019
ISBN 9789020654684
PPN 424921901
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Jodenvervolging ; Polen; Wereldoorlog II ; Geschiedeniscanon
Taal Nederlands