La mala educación
DVD

La mala educación ([2020])/ dirigida por Agustín Almodóvar

Een jongen die tijdens zijn schooltijd misbruikt is door zijn leraar, keert tien jaar later als travestiet terug om hem te chanteren.

Recensie

Spaanse speelfilm uit 2004 van Pedro Almodóvar (Dolor y gloria; All about my mother) met in de hoofdrollen Gael García Bernal (Y tu mama tambien), Fele Martínez en Daniel Giminez-Cacho. Ignacio, een jongen die tijdens zijn schooltijd misbruikt is door zijn leraar, keert tien jaar later als travestiet terug om hem te chanteren. Hij schrijft er een boek over dat door zijn toenmalige schoolvriendje en eerste liefde, die nu een bekend regisseur is, verfilmd wordt. Maar niet iedereen is wie hij zegt te zijn. Koen Kleijn (Algemeen Dagblad 26-8-'04) noemt de film spannend, broeierig, geil en geestig: '(...) Almodóvar heeft zijn draden razend knap in elkaar gevlochten en er wordt met overgave gespeeld, met de jonge Mexicaanse superster Bernal als één bonk zinderende erotische energie in middelpunt. (...) Het is zeker een kraker, misschien wel een klassieker.' Jan Pieter Ekker (Volkskrant 26-8-'04): '(...) De belangrijkste ingrediënten van La visita én La mala educación zijn die van de film noir: chantage, persoonsverwisselingen, moord en passie. (...) La mala educación is een schrander meesterwerk dat uitnodigt tot herzien.' Genomineerd voor de BAFTA voor Beste niet-Engelstalige film en voor drie Goya's.

Specificaties

Spaans | 5051083153058

Titel La mala educación
Uniforme titel Bad education
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Pedro Almodóvar ; Gael Garcia Bernal ; Javier Cámara
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Cinéart, [2020]
Overige gegevens 1 dvd-video (101 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Gael Garcia Bernal, Javier Cámara, Fele Martínez. - Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Spanje : El Deseo, (c)2004 - Alternatieve titel: Bad education
ISBN 5051083153058
PPN 425032906
Genre thriller
Taal Spaans