Het boek van Jongen
Boek

Het boek van Jongen (2020)/ Catherine Gilbert Murdock, met illustraties van Ian Schoenherr ; vertaald [uit het Engels] door Esther Ottens

Frankrijk, 1350. Weesjongen Jongen (ik-persoon) heeft een bochel en leidt een eenzaam leven. Gelukkig kan hij praten met dieren. Op een dag neemt de mysterieuze pelgrim Secundus hem mee op voetreis naar Rome. Hij wil zeven relieken van Sint Petrus verzamelen, maar dat blijkt een gevaarlijk plan. En wat gebeurt er toch met de bochel van Jongen? Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Frankrijk, 1350. Jongen (ik-persoon) leidt een eenzaam bestaan als geitenhoeder op een hofstede. Vanwege zijn bochel wordt hij bespot en getreiterd, zodat hij mensen mijdt en zich het liefst verbergt. Tot de schimmige pelgrim Secundus hem meeneemt op een voettocht naar Rome. Onderweg moeten zij zeven relieken (zoals een tand, een duimbotje en een stukje rib) van Sint Petrus verzamelen en overal loert het gevaar. Bovendien is er iets aan Secundus wat Jongen verontrust. Historische fantasy die zich afspeelt in de middeleeuwen. De auteur schetst een kleurrijk en sfeervol beeld van die tijd, met de grote pestepidemie, verdoemenis en verlossing, pelgrimstochten, aflaten, reliekaanbidding, heiligenverering en wonderen, struikrovers en schurken. De hoofdfiguren zijn elkaars tegenpolen: Jongen heeft een speciale band met dieren, is zuiver en heeft vertrouwen; Secundus steelt en heeft zondig geleefd. Het boek bestaat uit vier delen, verdeeld in getitelde hoofdstukken met een kleine zwart-wittekening. Achter in het boek een getekende landkaart en opmerkingen van de auteur. Mooi verzorgde uitgave in handzaam formaat. Het boek werd in Amerika bekroond met de Newbery Honor. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045124032 | 271 pagina's

Titel Het boek van Jongen
Auteur Catherine Gilbert Murdock
Secundaire auteur Ian Schoenherr ; Esther Ottens
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij, 2020
Overige gegevens 271 pagina's - zwart-wit illustraties - 21 cm
Annotatie Vertaling van: The book of Boy. - Greenwillow Books, 2018
ISBN 9789045124032
PPN 424534118
Genre historische roman - sprookjes
Thematrefwoord Weeskinderen ; Middeleeuwen ; Bedevaarten ; Engelen ; Jezelf zijn
Taal Nederlands