De angst van de doelman voor de strafschop
Boek

De angst van de doelman voor de strafschop (2019)/ Peter Handke, herziene vertaling uit het Duits door Gerrit Bussink

Een jonge elektromonteur zonder werk, die eerder een beroemde voetbalkeeper is geweest, leidt een zwervend bestaan en begaat bijna terloops een moord.

Aanwezigheid

Recensie

Het verhaal gaat over monteur J. Bloch, eens een bekende doelman, die op een morgen de bouwplaats verlaat waar hij werkt, omdat hij de indruk had ontslagen te zijn. Hij zwerft een beetje door de stad en vermoordt een vrouw. Hij verliest elke zin voor realiteit en vertrekt naar het zuiden, naar een kennis. De bekende auteur en Nobelprijswinnaar Peter Handke (1942) beschrijft in deze, in 1970 voor het eerst verschenen roman, in een vreemd en koud aandoend taalgebruik en weinig gestructureerd de lotgevallen en gedachtegangen van deze J. Bloch. Handke beschrijft het afglijden in en allesomvattende apathie en de vervreemding van de maatschappij, de mensen en de dingen in een moeilijk toegankelijke verhaalstijl, waardoor juist de zieke psychische gesteldheid van Bloch, ook door de morbide 'einde der tijden-stemming', uitstekend verwoord wordt. G. Bussink heeft in deze Nederlandse vertaling de stemming en stijl goed weten weer te geven. Een roman, niet voor een breed publiek maar literatuurliefhebbers, die qua inhoudelijke alsook literaire kwaliteiten buitengewoon en dus aan te bevelen is.

Specificaties

Nederlands | 9789492313966 | 109 pagina's

Titel De angst van de doelman voor de strafschop
Auteur Peter Handke
Secundaire auteur Gerrit Bussink
Type materiaal Boek
Editie Vierde, herziene druk;
Uitgave [Amsterdam] : Koppernik, 2019
Overige gegevens 109 pagina's - 21 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Utrecht : A.W. Bruna & Zoon, 1972 - Vertaling van: Die Angst des Tormanns beim Elfmeter. - Frankfurt am Main : Suhrkamp, 1970
ISBN 9789492313966
PPN 424633663
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Moordenaars
Taal Nederlands