Uit het hoofd
Boek

Uit het hoofd (februari 2020)/ Yamina Benahmed Daho, vertaald [uit het Frans] door Kris Lauwerys & Isabelle Schoepen ; redactie: Marcel van den Boogert

'Het gebeurde gisteravond, midden in de nacht, toen ik terugging naar het huis van een vriendin.' Uit het hoofd is het verhaal van een vrouw, Alya, die door een aanrandingspoging jarenlang gebukt gaat onder een verlammende angst. Ze wordt geplaagd door slapeloosheid, nachtmerries, neerslachtigheid, eenzaamheid en kan geen aansluiting meer vinden bij haar vroegere leven. In gesprekken met politie, maatschappelijke en medische hulpverleners duikt ze het labyrint van haar geheugen in en krijgt ze toegang tot herinneringen aan wat er die nacht precies is gebeurd. Ze slaat een brug tussen wat haar is overkomen en de traumatische gebeurtenissen in het verhaal van haar familie met Algerijnse wortels. Ten slotte verandert haar blik op de positie van de vrijgevochten vrouw, die zij ook zelf dacht te zijn.Nadat een jonge vrouw is aangerand, ontvouwt zich in gesprekken met politie en hulpverleners de impact van deze gebeurtenis.

Aanwezigheid

Recensie

Op oudejaarsnacht 2011 wordt Alya aangerand, ze kan ternauwernood ontsnappen aan een verkrachting. In gesprekken met politie en hulpverleners komen de verstrekkende gevolgen van deze gebeurtenis tot uiting. Ze duikt in haar geheugen en de herinneringen aan die nacht blijven malen. Tot na het proces in 2015 heeft ze moeite om haar leven terug op de rails te krijgen. Ze heeft te kampen met slapeloosheid, angstaanvallen en haar leven staat op pauze. Dit korte maar intense boek toont welke impact een aanrandingspoging heeft op het dagelijkse leven van een jonge vrouw. Na deze schokkende gebeurtenis heeft Alya heel wat moeite om terug een normaal leven te leiden. Dit boek doet de ogen openen en belicht de impact die dergelijke gebeurtenissen hebben op het verdere leven. Deze relevante getuigenis werpt een duidelijk licht op de nood aan een MeToo-beweging. Yamina Benahmed Daho (1979) is een Franse schrijfster en leerkracht, in Frankrijk ontving ze verschillende prijzen met haar werk.

Specificaties

Nederlands | 9789463931427 | 127 pagina's

Titel Uit het hoofd
Auteur Yamina Benahmed Daho
Secundaire auteur Kris Lauwerys ; Marcel van den Boogert
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Gent : B&L, februari 2020
Overige gegevens 127 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: De mémoire. - Éditions Gallimard, (c)2019
ISBN 9789463931427
PPN 42641425X
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Aanrandingen ; Trauma's
Taal Nederlands